Jak vyčistit vnitřek mlýnku na maso?
Mlýnek na maso, ať už ruční nebo elektrický, je nutností, pokud si chcete sami připravovat domácí klobásy nebo mlet maso dle vlastního výběru např. na sekanou.
Při tom je nejdůležitější čistění mlýnku, především jeho vnitřku. Je nutné z něj odstranit veškeré stopy masa, abyste předešli vzniku nebezpečných bakterií nebo zápachu, a aby byl mlýnek připravený na příští použití. Neelektrické součásti mlýnku na maso vyčistěte před i po každém použití a před uskladněním je vydesinfikujte.
Co budete potřebovat:
- antibakteriální prostředek na nádobí
- kartáč
- houbu
- chlorovou desinfekci
- kbelík
- utěrku nebo papírové utěrky
- rostlinný nebo minerální olej
Návod:
- Elektrický mlýnek odpojte. Ruční mlýnky na maso mají svorku se šroubem, kterým se upínají k pracovní desce, a velkou kliku, která roztáčí nože uvnitř, zatímco elektrické mlýnky jsou vybavené motorem, který práci odvede za Vás. Jejich části, které přijdou do styku s masem, jsou však u obou podobné, proto je stejná i základní metoda čištění.
- Mlýnek rozmontujte, vyjměte z něj nože a mlecí disk, které jsou v jeho přední výstupní části. Oddělte tělo mlýnku od kliky nebo od motoru v případě elektrického mlýnku. Elektrické části dejte stranou.
- Dřez nebo mísu naplňte velmi horkou vodou s prostředkem na nádobí. Ponořte do ní tělo mlýnku, nože, kotouč, šrouby a další doplňky. Neponořujte však motor ani jiné elektrické součásti.
- Vydrhněte části mlýnku kartáčem, který jste určili pouze na tento účel. Zkontrolujte, že na jednotlivých částech nikde nezbyly přilepené zbytky masa.
- Dřez nebo mísu vyprázdněte a opláchněte části mlýnku horkou vodou. Pak je položte na papírové utěrky.
- Ve kbelíku si připravte 5 litrů vody s 1 lžící chlorové desinfekce. Všechny části mlýnku vložte do kbelíku a nechejte 5-10 minut se namáčet.
- Vyjměte části z desinfekčního roztoku a opláchněte je teplou vodou. Každou část důkladně osušte čistou utěrkou nebo papírovou utěrkou.
- Všechny železné nebo ocelové části, jako jsou nože nebo kotouč, natřete malým množství rostlinného nebo minerálního oleje proti rezivění a pak je uskladněte.
- Kryt elektrického motoru vyčistěte hadrem s univerzálním čisticím prostředkem, pokud to návod k mlýnku dovoluje.
- Před každým dalším použitím mlýnek umyjte ve vodě s prostředkem na nádobí a osušte.
Tipy a upozornění:
- Součásti mlýnků se obvykle nesmějí mýt v myčce. Přečtěte si návod výrobce předtím, než jakoukoli část mlýnku dáte do myčky.
- Používejte pouze velmi slabý roztok desinfekce, protože čistá desinfekce může některé části mlýnku poškodit.
- Při práci s chlorovou desinfekcí noste gumové rukavice.