Jak vyřešit problémy vzniklé při pečení domácího chleba

Když je potřeba vyřešit problém při pečení chleba, znamená to, že jste při předchozím pečení někde udělali chybu.

Nejběžnějšími problémy bývá, že chleba nechce kynout, že kyne příliš, bortí se nebo praská jeho kůrka.

Co budete potřebovat:

  • balíček kvasnic
  • teplou vodu
  • mísu
  • 1 kávovou lžičku soli na 3 šálky mouky
  • teploměr na pečení

Návod:

Co udělat, aby chleba řádně kynul

  1. Kupte si a použijte kvasnice, které mají ještě dostatečně dlouhou trvanlivost. Staré kvasnice tak dobře nenakynou.
  2. Kvasnice rozpusťte ve vodě o teplotě, kterou má mít podle receptu, mělo by to být 43-49 °C. Pokud bude voda příliš studená, kvasnice nevyprodukují dostatek CO2, a pokud bude příliš horká, usmrtíte kvasinky v kvasnicích.
  3. Kvasnice zcela rozpusťte v teplé vodě tak, že je rozdrobíte nebo rozprášíte po celé hladině, ne že je do ní pouze pustíte. Pokud se kvasnice zcela nerozpustí, chléb nebude kynout.
  4. Přidejte podle receptu mouku a sůl. Příliš mnoho soli však usmrtí kvasinky, takže těsto nebude moct kynout.
  5. Všechny suroviny na chleba nechejte nejprve zahřát na pokojovou teplotu, a teprve pak je smíchejte.

Co udělat, aby chleba nenakynul příliš a nezbortil se

  1. Do mouky přidejte 1 kávovou lžičku soli. Pokud byste sůl vynechali, kvasinky by se přemnožily a způsobily, že by chleba nakynul rychle a příliš, a pak by se zbortil.
  2. Zkontrolujte, jestli trouba opravdu peče při teplotě, na kterou jste ji nastavili. Troubu předehřejte na 180 °C a pak do ní umístěte teploměr na pečení. Teploměr by měl po 20 minutách ukazovat 180 °C. Někdy je nutné troubu přenastavit, aby skutečná teplota uvnitř odpovídala nastavené teplotě. Pokud trouba nepeče na správnou teplotu, bochník bude zpočátku dále kynout, což bude mít za následek, že nakyne příliš a zbortí se.
  3. Najděte si místo, kam dáte chleba nakynout. Musí tam být teplota o něco vyšší než je pokojová, ale nesmí tam být příliš horko. Pokud byste chleba nechali kynout při nadměrně vysoké teplotě, nakynul by příliš a v troubě by se mohl zbortit.
  4. Nechejte chleba kynout po dobu doporučenou v receptu. Většina receptů říká, že těsto má kynout tak dlouho, až zdvojnásobí svůj objem. To je obvykle v závislosti na teplotě v místnosti jedna až dvě hodiny. Nenechejte ho však kynout příliš dlouho, aby příliš nevykynul.
  5. Prasknutí chlebové kůrky předejdete tak, že při hnětení přidáte pouze tolik mouky, aby bylo těsto zpracovatelné. Pokud byste přidali příliš mouky, kůrka by při pečení praskla a chléb by byl suchý.
Autor: Lenka Kostková
 

comments powered by Disqus


Podobné články