Jak zacházet s elektrickou sušičkou na potraviny

Elektrická sušička konzervuje potraviny metodou sušení. Nejsou při tom potřeba téměř žádné další ingredience, a když se potraviny usuší a správně zabalí, můžete je skladovat téměř donekonečna.

Jiné metody sušení, v troubě nebo na slunci, vyžadují podstatně víc práce a času. 

Co budete potřebovat:

  • vitamín C v tabletách, 500 mg
  • ostrý kuchyňský nůž

Návod:

  1. Umyjte a očistěte ovoce či zeleninu. Odstraňte stonky, skvrny a tuhé slupky. Měli byste odstranit všechno, co by bylo po usušení tvrdé. Například z jablek a hrušek odstraňte jádřince, protože slupky v něm by později byly velmi tvrdé, a třešně, švestky a broskve vypeckujte. 
  2. Zeleninu nakrájejte na plátky silné asi půl centimetru. Cibule, zelené fazolové lusky, mrkve, cukety a papriky snadno usušíte a později je budete moct použít do polévek. Kukuřici nebo hrášek stačí před sušením položit na tácek. Šťavnatou zeleninu, jako jsou rajčata, rozřízněte na poloviny a nechejte sušit delší dobu.
  3. Ovoce oloupejte a nakrájejte na plátky asi půl centimetru silné. Když je namočíte do roztoku kyseliny askorbové, nebudou hnědnout. Ten si můžete připravit rozpuštěním šesti 500 mg tablet vitamínu C v 250 ml vody. Roztok dobře ošetří jablka, banány a hrušky. Některé ovoce, jako je meloun nebo vodní meloun, se suší špatně, protože obsahují především vodu, z hroznového vína usušením získáte rozinky.
  4. Maso na sušení připravíte tak, že z něj odřežete tuk a chrupavky. Krájejte maso pokud možno napříč vláknem a naložte ho přes noc do marinády. Rybu namáčejte ve slané vodě připravené z jednoho litru vody a půl šálku soli. Namočte ji na hodinu a pak opláchněte. Pak rybu posypte kořením nebo bylinkami dle vlastního výběru a nechejte ji přes noc odležet.
  5. Naskládejte potraviny do sušičky tak, aby se nepřekrývaly. Naplňte všechny tácky, začněte odspodu a pokračujte směrem nahoru. Sušičku zapojte do zásuvky a nechejte běžet 24 hodin nebo tak dlouho, až potraviny nebudou při roztržení uvnitř vlhké.
  6. Odpojte sušičku a nechejte potraviny vychládnout na pokojovou teplotu. Sušené potraviny zabalte do vzduchotěsných obalů. Skladujte je až do použití na tmavém chladném místě.

Tipy a upozornění:

  • Vyhoďte kousky, na kterých se objeví plíseň.
 

comments powered by Disqus


Podobné články


Jak funguje sušička na potraviny

Sušení potravin Sušička na potraviny funguje tak, že potraviny vystavuje po delší časový úsek mírnému teplu,...
více…

Jak čistit sušičku na potraviny

Tácky elektrické sušičky jsou omyvatelné a často je možné je dávat i do myčky. Je však vhodné tácky odmočit v...
více…

Jak sušit ovoce v sušičce na potraviny

Skladovat větší množství ovoce déle než pár dní, nebo než pár týdnů, může být problematické. Příprava...
více…

Návod k elektrické sušičce

Elektrické sušičky suší a konzervují letní úrodu ovoce a zeleniny. V sušičkách můžete také připravovat tzv....
více…

Jak sušit v sušičce brambory

Sušení potravin má mnoho výhod. Sušené potraviny obsahují velmi málo vody, která umožňuje množení bakterií a...
více…

Jak používat elektrickou sušičku na potraviny s pěti tácky

Sušička na potraviny s pěti tácky je malý kuchyňský spotřebič, ve kterém můžete bez problémů usušit různé...
více…

Návod na sušení potravin v sušičce

Sušení je metoda konzervace potravin, která se používá odpradávna, a používá se stále coby jednoduchá metoda...
více…

Návod k sušičce na potraviny II.

Sušení je nejstarší formou konzervace potravin a moderní elektrické sušičky tuto metodu přenášejí i do 21....
více…

Návod k sušičce na potraviny

Sušička na potraviny se používá na sušení různých potravin. V průběhu sušení se z potravin odstraňuje voda....
více…

Jak srovnávat sušičky na potraviny

Myslivci je používají jednou za rok, aby si usušili maso ze zvěřiny, pěší turisté dvakrát za rok, aby si...
více…