Jak zacházet s elektrickou sušičkou na potraviny

Elektrická sušička konzervuje potraviny metodou sušení. Nejsou při tom potřeba téměř žádné další ingredience, a když se potraviny usuší a správně zabalí, můžete je skladovat téměř donekonečna.

Jiné metody sušení, v troubě nebo na slunci, vyžadují podstatně víc práce a času. 

Co budete potřebovat:

  • vitamín C v tabletách, 500 mg
  • ostrý kuchyňský nůž

Návod:

  1. Umyjte a očistěte ovoce či zeleninu. Odstraňte stonky, skvrny a tuhé slupky. Měli byste odstranit všechno, co by bylo po usušení tvrdé. Například z jablek a hrušek odstraňte jádřince, protože slupky v něm by později byly velmi tvrdé, a třešně, švestky a broskve vypeckujte. 
  2. Zeleninu nakrájejte na plátky silné asi půl centimetru. Cibule, zelené fazolové lusky, mrkve, cukety a papriky snadno usušíte a později je budete moct použít do polévek. Kukuřici nebo hrášek stačí před sušením položit na tácek. Šťavnatou zeleninu, jako jsou rajčata, rozřízněte na poloviny a nechejte sušit delší dobu.
  3. Ovoce oloupejte a nakrájejte na plátky asi půl centimetru silné. Když je namočíte do roztoku kyseliny askorbové, nebudou hnědnout. Ten si můžete připravit rozpuštěním šesti 500 mg tablet vitamínu C v 250 ml vody. Roztok dobře ošetří jablka, banány a hrušky. Některé ovoce, jako je meloun nebo vodní meloun, se suší špatně, protože obsahují především vodu, z hroznového vína usušením získáte rozinky.
  4. Maso na sušení připravíte tak, že z něj odřežete tuk a chrupavky. Krájejte maso pokud možno napříč vláknem a naložte ho přes noc do marinády. Rybu namáčejte ve slané vodě připravené z jednoho litru vody a půl šálku soli. Namočte ji na hodinu a pak opláchněte. Pak rybu posypte kořením nebo bylinkami dle vlastního výběru a nechejte ji přes noc odležet.
  5. Naskládejte potraviny do sušičky tak, aby se nepřekrývaly. Naplňte všechny tácky, začněte odspodu a pokračujte směrem nahoru. Sušičku zapojte do zásuvky a nechejte běžet 24 hodin nebo tak dlouho, až potraviny nebudou při roztržení uvnitř vlhké.
  6. Odpojte sušičku a nechejte potraviny vychládnout na pokojovou teplotu. Sušené potraviny zabalte do vzduchotěsných obalů. Skladujte je až do použití na tmavém chladném místě.

Tipy a upozornění:

  • Vyhoďte kousky, na kterých se objeví plíseň.
Autor: Martina Dvořáková
 

comments powered by Disqus


Podobné články