Mleté maso není dobré kupovat, protože i když se na štítku dozvíte obsah tuku, nemůžete si ověřit, z jak kvalitního masa je vyrobené. Přestože se maso mele a balí na jednom místě, jeden balíček může obsahovat něco jiného než druhý.
Doma melte vždy maso s trochou tuku, ne pouze libové, protože se tepelnou úpravou vysuší.
Budete na ně potřebovat maso s trochou tuku, nejméně 10-20%, aby byly hamburgery chutné. Na hovězí hamburgery použijte plec nebo roštěnec a na vepřové krkovičku nebo přední kýtu.
Na přípravu jídel, která budete tvarovat (do bochníků, kuliček apod.) nebo přidávat do omáček, použijte z hovězího plec nebo bok. Z vepřového použijte krkovičku a z drůbežího prsa bez kůže a kostí.
Do klobás se občas přidávají zbytky různého masa, ale jinak je do nich vhodná z vepřového masa krkovička a přední kýta a z hovězího masa plec a přední kýta. Můžete si připravit také klobásy z telecího masa nebo ze zvěřiny z kýty.
Pokud chcete použít mleté maso do omáček, např. ke špagetám bolognese, z hovězího je nejvhodnější plec a přední kýta, protože dodají omáčce chuť. Z vepřového masa použijte krkovičku nebo přední kýtu, z drůbežího masa prsa a z telecího přední kýtu bez kosti.
Autor: Martina DvořákováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu