Jaké potraviny sušit v sušičce?
Sušení je nejstarší metodou konzervace potravin. V minulosti lidé sušili potraviny na slunci.
Moderní sušičky pracují rychleji a dosahují lepších výsledků. Když budete vědět, které potraviny a jak do sušičky použít, pomůže Vám to dosáhnout při sušení nejlepších možných výsledků.
Ovoce
Ovoce je jednou z nejčastějších potravin, kterou lidé suší v sušičce. Použijte ovoce, které můžete nakrájet na plátky, např. jablka nebo ananas. Používejte pouze kvalitní zralé ovoce. Sušením ovoce se nezamaskuje jeho špatná kvalita, a pokud byste ho později chtěli rehydratovat vodou, nechutnalo by dobře.
Zelenina
Zelenina je další častý okruh potravin, který se suší v sušičce. Můžete si například připravit křupavé zeleninové lupínky jako pochutinu. Stejně jako u ovoce, používejte na sušení pouze čerstvou vysoce kvalitní zeleninu. Některé druhy zeleniny je nutné nejprve blanšírovat. Blanšírování je metoda částečného uvaření a pak prudkého zchlazení v ledové vodě. Tím zachováte barvu zeleniny předtím, než ji dáte sušit. Z mrkve, zelených fazolových lusků, řepy a sladkých brambor můžete připravit skvělé vegetariánské lupínky, které můžete zkombinovat a vytvořit vlastní výběr.
Maso
Z masa můžete v sušičce připravit domácí sušené maso. Nejvhodnější je hovězí a krůtí maso. Kupte si tenké plátky masa, anebo si je sami nakrájejte natenko tak, aby se usušily naskrz. Před sušením maso ochuťte.
Mandlové klíčky
Sušení mandlí, které v sušičce naklíčily, je běžným způsobem jak jim přidat křupavosti. Nejprve mandle blanšírujte a pak je dejte do sušičky, dokud nebudou zcela suché, obvykle to trvá dva dny.
Bylinky
Pokud máte v zahrádce čerstvé bylinky, např. bazalku, rozmarýn nebo oregano, po usušení je budete mít k dispozici po celý rok. Vezměte pár stonků nebo listů a dejte je do sušičky, dokud nebudou zcela suché. Pak je rozdrťte a skladujte v zavařovací sklenici při pokojové teplotě až do použití.