Jaké potraviny sušit v sušičce?

Sušení je nejstarší metodou konzervace potravin. V minulosti lidé sušili potraviny na slunci.

Moderní sušičky pracují rychleji a dosahují lepších výsledků. Když budete vědět, které potraviny a jak do sušičky použít, pomůže Vám to dosáhnout při sušení nejlepších možných výsledků.

Ovoce

Ovoce je jednou z nejčastějších potravin, kterou lidé suší v sušičce. Použijte ovoce, které můžete nakrájet na plátky, např. jablka nebo ananas. Používejte pouze kvalitní zralé ovoce. Sušením ovoce se nezamaskuje jeho špatná kvalita, a pokud byste ho později chtěli rehydratovat vodou, nechutnalo by dobře.

Zelenina

Zelenina je další častý okruh potravin, který se suší v sušičce. Můžete si například připravit křupavé zeleninové lupínky jako pochutinu. Stejně jako u ovoce, používejte na sušení pouze čerstvou vysoce kvalitní zeleninu. Některé druhy zeleniny je nutné nejprve blanšírovat. Blanšírování je metoda částečného uvaření a pak prudkého zchlazení v ledové vodě. Tím zachováte barvu zeleniny předtím, než ji dáte sušit. Z mrkve, zelených fazolových lusků, řepy a sladkých brambor můžete připravit skvělé vegetariánské lupínky, které můžete zkombinovat a vytvořit vlastní výběr.

Maso

Z masa můžete v sušičce připravit domácí sušené maso. Nejvhodnější je hovězí a krůtí maso. Kupte si tenké plátky masa, anebo si je sami nakrájejte natenko tak, aby se usušily naskrz. Před sušením maso ochuťte.

Mandlové klíčky

Sušení mandlí, které v sušičce naklíčily, je běžným způsobem jak jim přidat křupavosti. Nejprve mandle blanšírujte a pak je dejte do sušičky, dokud nebudou zcela suché, obvykle to trvá dva dny.

Bylinky

Pokud máte v zahrádce čerstvé bylinky, např. bazalku, rozmarýn nebo oregano, po usušení je budete mít k dispozici po celý rok. Vezměte pár stonků nebo listů a dejte je do sušičky, dokud nebudou zcela suché. Pak je rozdrťte a skladujte v zavařovací sklenici při pokojové teplotě až do použití.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Jak čistit sušičku na potraviny

Tácky elektrické sušičky jsou omyvatelné a často je možné je dávat i do myčky. Je však vhodné tácky odmočit v...
více…

Jak sušit ovoce v sušičce na potraviny

Skladovat větší množství ovoce déle než pár dní, nebo než pár týdnů, může být problematické. Příprava...
více…

Návod k elektrické sušičce

Elektrické sušičky suší a konzervují letní úrodu ovoce a zeleniny. V sušičkách můžete také připravovat tzv....
více…

Jak sušit v sušičce brambory

Sušení potravin má mnoho výhod. Sušené potraviny obsahují velmi málo vody, která umožňuje množení bakterií a...
více…

Jak používat elektrickou sušičku na potraviny s pěti tácky

Sušička na potraviny s pěti tácky je malý kuchyňský spotřebič, ve kterém můžete bez problémů usušit různé...
více…

Návod na sušení potravin v sušičce

Sušení je metoda konzervace potravin, která se používá odpradávna, a používá se stále coby jednoduchá metoda...
více…

Návod k sušičce na potraviny II.

Sušení je nejstarší formou konzervace potravin a moderní elektrické sušičky tuto metodu přenášejí i do 21....
více…

Návod k sušičce na potraviny

Sušička na potraviny se používá na sušení různých potravin. V průběhu sušení se z potravin odstraňuje voda....
více…

Jak srovnávat sušičky na potraviny

Myslivci je používají jednou za rok, aby si usušili maso ze zvěřiny, pěší turisté dvakrát za rok, aby si...
více…

Jak sušit ovoce a zeleninu v sušičce

Sušení je metoda konzervace potravin, při které se z nich odstraňuje voda. To brání množení bakterií a umožňuje...
více…