Vakuování pomáhá konzervovat potraviny tak, že se při něm odstraňuje vzduch z nádoby, ve které jsou potraviny vakuově zabalené. Odstraněním vzduchu se odstraní také kyslík, což potraviny ovlivňuje mnoha způsoby, např. zachovává jejich vůni, barvu, chuť a strukturu, což umožňuje delší skladování. Některé typy bakterií se nemohou v nepřítomnosti kyslíku množit, a jedním z nich je i bakterie, která způsobuje, že potraviny podléhají zkáze. Z toho důvodu se vakuovým balením zpomaluje obvyklý úbytek kvality potravin.
Vakuování prodlouží dobu skladovatelnosti potravin podléhajících zkáze v ledničce téměř pětinásobně. Můžete proto nakoupit větší množství potravin a uskladnit je na delší dobu, a nákupy ve velkém obvykle bývají levnější. Odstraněním kyslíku ze zmražených potravin také odstraníte riziko jejich poškození mrazem. Vakuovým balením potravin rovněž snižujete plýtvání potravinami, které byste jinak museli vyhodit. Vakuování prospívá nejen čerstvým potravinám podléhajícím zkáze, ale uchováte tak déle i sušené potraviny.
Měli bychom však zmínit, že vakuování neodstraní všechny druhy bakterií. Některé jejich druhy mají rády prostředí s nízkou koncentrací kyslíku, žijí a množí se spokojeně i ve vakuovaných potravinách. Protože většina bakterií, které normálně způsobují kažení potravin, byla při vakuování odstraněna, obvyklé projevy zkažení (pach, barva, chuť, struktura) nemusí být přítomny. To představuje potenciálně nebezpečný až smrtelný faktor pro otravu zvanou botulismus. A je to také důvodem, proč potraviny, které se jinak rychle kazí, např. čerstvé maso, ovoce a zelenina, musíte kromě vakuování ještě zmrazit.
Autor: Lenka KostkováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu