Jak správně prostřít stůl?

Rozhodli jste se zorganizovat slavnostní večeři, ale nejste si jisti, jak správně prostřít stůl? Toto "tajemství" etikety skutečně ovládá jen málo lidí. A my vám poradíme, jak mezi ně patřit. 

Kouzlo elegance 

Možná nejsou dobré způsoby v současnosti tak oceňovány, jako tomu bylo v minulosti, právě proto jsou ještě cennější. Například pánové - pomyslete si, jak velký dojem byste udělali na svou partnerku, kterou jste pozvali na oběd či večeři a překvapili ji elegantně prostřeným stolem. Dobrými způsoby oslníte každou ženu. 

Nebo dámy - chystáte slavnostní večeři za účelem poznání partnerových rodičů? Budou vás zbožňovat, když zjistí, že elegance a styl vám nejsou cizí. A v tom je právě ono kouzlo správně prostřeného stolu. 

 

Vše má své místo 

Začněme s talíři. Ty uložíme kousek od okraje stolu, přibližně jeden palce. V případě, že se na nich nachází vzor, ​​talíř otočte tak, aby byl vzor napravo. Co zřejmě víte, je to, že pokud se chystáte servírovat i polévku, talíř na ni by měl být položen na talíři mělkém, čili na hlavní jídlo. 

Dále tu máme příbor, který má také své pevné místo. Nůž má být samozřejmě na pravé straně talíře a jeho ostří má směřovat dovnitř. Zapamatujte si, že má ležet v jedné rovině s talířem a zároveň vedle něj. 

Polévková lžíce je umístěna u nože, zatímco vidlička na hlavní jídlo je po levé straně talíře. A kam s menší vidličkou určenou na salát? Ta má své místo po boku hlavní vidličky. Vedle ní, ale zároveň co nejdál od ní, by měl být i papírový ubrousek složený na polovinu. 

Největší problém však nastává, pokud se chystáme servírovat dezerty a jiné chody, většinou totiž nevíme, kde by se měly nacházet ostatní lžičky a vidličky. A přitom je to tak jednoduché - lžičky patří vždy na pravou stranu k hlavní lžíci, zatímco vidličky na levou stranu k ostatním vidličkám. 

Existuje však i jiný způsob uložení "pomocných" příborů: dezertní vidličku můžeme uložit nad talíř a to tak, aby její ostří směřovalo vždy doprava. Nad ni můžeme umístit dezertní lžičku, ale opačným způsobem, čili tak, že její nabírací část bude namířena doleva. Jednoduché, že? 

 

Kam s chlebem a vínem? 

Pokud například k polévce budete podávat chléb, ten své místo najde na talíři, který leží nad hlavním talířem nad zmíněnými dezertními lžičkami či vidličkami. Spolu s ním se na talíři může nacházet i nůž na krájení a máslo. 

K dobré večeři neodmyslitelně patří i dobré víno. Pohár s ním umístíme na pravou stranu nad talíř. Patří se k němu poskytnout i sklenici vody, která by měla být zhruba o jeden palec níž, než pohár s vínem. 

Nyní jsme již připraveni na dokonalou večeři nebo slavnostní oběd. Abychom mu ještě dodali větší "šmrnc", na stůl můžeme dát květiny nebo vkusné ubrousky. Dobrou atmosféru navodí pěkné svíčky. Zapamatujte si však, že jednotliví hosté by při jídle měli na sebe vidět, proto se vyvarujte vysokým vázám s vysokými květy a podobným překážkám.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Snídaňový pult - ideální řešení nejen do malé kuchyně

Ne do všech kuchyní se pohodlně vejde jídelní stůl. Ale jak potom vyřešit to, že nechcete každé menší jídlo nosit...
více…

Pět tipů na originální změnu kuchyně

Nebaví vás vaše kuchyň? Tak ji změňte! A nemusíte ji hned celou  vyhazovat a nechat si udělat novou a nejlépe na...
více…

Tři tipy, jak najít další úložné prostory v malé kuchyni

Úložných míst v kuchyni není nikdy dost. Proto je třeba využít doslova každý centimetr. A platí to nejen u kuchyní...
více…

Zamilujte se do fantastické kuchyně s barovým pultem

Myslíte, že barové pulty do kuchyně, jsou záležitostí jen do velkých prostor? Vůbec ne. Prozradíme vám, proč jsou...
více…

Z čeho si nechat vyrobit kuchyňsku linku?

Necháváte si vyrobit kuchyň na míru? O tvaru a rozměrech asi máte jistou představu nebo vás limitují rozměry...
více…

Kuchyňská linka na soklu, na nožičkách nebo raději zvolit závěsný systém?

Kuchyně na nožičkách? Nebo zvolit praktičtější sokl? Nejpoužívanější jsou tři varianty. Volba je na vás. My vám...
více…

Hygiena v kuchyni předchází nebezpečným zdravotním komplikacím z jídla

Dodržování správné hygieny, to je základ úspěšného vaření. Ale i přestože kuchařka není žádná šmudla,...
více…

Venkovní kuchyň a trend stolování pod širým nebem

Venkovní kuchyň, to je sen nejedné ženy, ale muže, který si libuje ve stolování pod širým nebem. Tato drobná stavba...
více…

Noční nájezdy na ledničku mají vliv nejen na váhu, ale roste i riziko vážných chorob

Noční nájezdy na ledničku, to není jen tuk na břiše a nevzhledná pneumatika kolem pasu. Noční jedení může dokonce...
více…

Oblíbené jídlo může zlepšit náladu, ale nesmí potom následovat výčitky

Konzumace jídla, ze kterého máme požitek, nás může povzbudit a vyvolat pocit spokojenosti a odpočinku. Naopak,...
více…