Klasická domácí zmrzlina
Klasickou domácí zmrzlinu můžete připravit ve starém manuálním zmrzlinovači na kliku nebo v moderním elektrickém zmrzlinovači.
Většina manuálních zmrzlinovačů funguje stejným způsobem, ale u elektrického se budete muset podívat do manuálu, protože jsou v nich rozdíly. Domácí zmrzlina je památeční záležitost pro rodinu a přátele, ať už ji servírujete při venkovním grilování, na pikniku nebo prostě za horkého letního dne.
Vybavení a ingredience
Když budete chtít připravit domácí vanilkovou zmrzlinu v manuálním zmrzlinovači, budete potřebovat velkou mísu na míchání, dlouhou lžičku, led a kamennou sůl. Pokud máte elektrický zmrzlinovač, nechejte vnitřní jeho nádobu zmrazit až 48 hodin před výrobou zmrzliny. Ingredience jsou u obou metod stejné, budete potřebovat smetanu, vejce a příchutě.
Míchání vanilkové směsi
Ve velké míse dobře smíchejte a spojte 2 šálky husté smetany, půl šálku cukru, 4 vaječné žloutky, 2-3 lžičky čisté vanilky a ¼ lžičky soli. Pokud pro Vás čerstvá vejce představují problém, zahřívejte směs 10 minut při střední teplotě. Pak směs vychlaďte a dejte asi na půl hodiny do ledničky.
Příprava zmrzlinovače
Mezi vnější a vnitřní nádobu manuálního zmrzlinovače dejte vrstvy ledu a soli. Pokud používáte elektrický přístroj, poskládejte ho podle návodu výrobce. Nalijte směs na zmrzlinu do vnitřní nádoby a přikryjte ji víkem.
Výroba zmrzliny
Začněte točit klikou manuálního zmrzlinovače nebo zapněte elektrický zmrzlinovač. U manuálního točte klikou tak dlouho, dokud zmrzlina nebude příliš hustá a nepůjde už míchat. Pro elektrické zmrzlinovače bývají u receptů na zmrzlinu uveden i čas. Když bude zmrzlina hotová, otevřete víko.
Přidání ingrediencí
Když zmrzlinovač poprvé otevřete, zmrzlina bude v lehkém měkkém stavu. To je čas do ní přimíchat další ingredience, např. rozdrcené sušenky, oříšky, vločky čokolády nebo sirup.
Dozrání zmrzliny
Pokud chcete zmrzlinu tužší, dejte vnitřní nádobu do mrazáku, aby mohla zmrzlina dozrát a ztuhnout. Bude to trvat asi hodinu. Pokud používáte manuální zmrzlinovač, můžete mezi vnitřní a vnější nádobu přidat čerstvý led a tak zmrzlinu nechat dozrát, takže ji pak budete moct servírovat přímo z nádoby.