Jak vybrat sporák a varnou desku?

Varné centrum je základním kamenem každé kuchyně, vždyť bez něj by prakticky kuchyň ani nebyla kuchyní. V tomto článku se dozvíte, jak vybrat ideální sporák, nebo varnou desku.

Základem je sporák 

Vybrat si můžete z plynových, elektrických, nebo kombinovaných. Zatímco u plynových hořáků oceníte především rychlost ohřevu, trubky na plyn už tak výhodné nejsou.

Tip: Nejlepší je zvolit kombinaci s elektrickou troubou, plyn totiž potraviny vysušuje a hlavně výkon plynového hořáku nelze jednoduše regulovat.

Z elektrických sporáků jsou nejlevnější ty s litinovými plotýnkami. Kromě osvětlení trouby a případně grilu však žádné vymoženosti nečekejte. Sporáky se sklokeramickou deskou jsou o něco dražší. Můžete si však vybrat i model s multifunkční troubou s osmi druhy ohřevů, dětskou pojistkou, elektronickými hodinami a dalšími funkcemi.

Tip: Pokud to dispozice vaší kuchyně dovolují, nejlepší variantou jsou vždy kombinované sporáky, využívající plynu i elektřiny. Podívejte se na spotřebiče značky Gorenje, které splňují nejen vysoké požadavky na pohodlné vaření, ale i spotřebu a bezpečnost.

Energetická účinnost 

Indukční varná deska je energeticky efektivní díky své schopnosti využít 90 procent vynaložené energie, zatímco u plynového sporáku dochází ke ztrátě 50% a v případě sklokeramické desky je ztráta 40%. Tento poměr je dán tím, že indukční deska zahřívá pouze dno nádoby a nedochází k úniku tepla do okolí.

Díky tomu je ohřev podstatně rychlejší. Pokud bychom to měli znázornit na příkladu, tak zatímco na plynu by se 2 litry vody vařily 9 minut a na běžné sklokeramické desce 8 minut, indukce ji zvládne uvařit za 5 minut.

Víte, že: výhodou indukční varné desky je také její schopnost reagovat velmi rychle.

Pokud výkon snížíte či zvýšíte, změnu pocítíte okamžitě. S indukcí je možné regulovat teplotu s přesností téměř na 1°C.

Za jistou nevýhodu indukčního vaření je považována nutnost používat speciální nádoby k tomu určené. Obecně řečeno, potřebujeme nádoby s obsahem železa na dně, tedy feromagnetické.

Varné centrum na ostrově? 

Ostrůvek s varnou plochou je náročný na stavební úpravy, zejména na rozvod vody, elektřiny a odpadu. Výhodou ale je, že se při vaření nemusíte otáčet k rodině zády a budete tak mít mnohem větší přehled o dění v bytě či domě. Ovšem taková úprava vyžaduje větší kuchyňský prostor, ideálně řešení propojením kuchyňské linky s obývacím pokojem, což je dnes velmi populární.

Umístění varného centra uprostřed kuchyně způsobí, že digestoř uvidíte ze všech stran, kritériem pro výběr by proto měl být i design. Na varné centrum může elegantně navazovat jídelní nebo barový stůl. Na ostrůvku tak můžete nejen vařit, ale i obědvat.

Autor: Martina Dvořáková
 

comments powered by Disqus


Podobné články