Kuchyňské pracovní desky - výběr materiálu a údržba

Vedle klasických materiálů - dřevěných, laminovaných a dýhovaných desek - se v poslední době do kuchyní nastěhovala tzv. hi-tec elegance. Na to, abychom se při výběru zařízení kuchyně věděli správně rozhodnout, musíme být alespoň trochu informováni. V kuchyňských nábytkářských programech se totiž novinky objevují ve velmi svižném tempu a nabídka na trhu je dnes tak široká, že orientovat se v ní není snadné.

Kuchyňské pracovní desky - výběr materiálu a údržba

Mramor, žula, kámen

Obecně je kámen velmi odolný proti mechanickému poškození, tvrdý, ale i těžký, křehký a studený. Kamenné desky jsou i poměrně cenově náročné. Různé druhy mramoru jsou na pohled zajímavé svou barevností, strukturou a kresbou (žilkováním). Velmi citlivé jsou však na běžné kyseliny, jako jsou například víno a citrónová šťáva. Žula je praktičtější. Je mnohem odolnější proti kyselinám, poškrábání a vysokým teplotám.

Laminované pracovní desky

Jsou to dřevovláknité desky s nalisovaným povrchem z odolné plastové fólie. Patří mezi nejběžnější a cenově nejpřístupnější. Dlouhodobě odolávají teplotě asi 150 ° C, krátkodobě až 200 ° C. Jsou odolné proti poškrábání v běžném provozu, jejich povrch však není dost tvrdý na to, aby se na nich dalo i krájet. Protože snesou vysoké zatížení, ale nejsou náročné na údržbu, doporučujeme je zejména praktickým hospodyňkám.

Lamelové dřevo

Taková pracovní deska je slepena a slisována z jednotlivých dřevěných lamel. Její povrch je vyhlazený a ošetřený přírodními oleji, které zvýrazňují přirozenou strukturu dřeva.Avšak taková přírodní pracovní plocha vyžaduje v běžném provozu šetrné zacházení.

Masivní dřevo

Patří mezi nejkrásnější materiály, ale je citlivé na vysoké teploty a vlhkost, takže se nedoporučuje používat jej v blízkosti varného a mycího centra. Barevné změny dřeva způsobené světlem nejsou výrobními chybami, ale důkazem toho, že jde o přírodní produkt.
Dřevo je sice na pohled velmi pěkné a příjemně teplé, ale na pracovní desku není velmi vhodné.Jeho životnost při extrémním namáhání, jakému je vystavena pracovní deska kuchyňské linky, je velmi krátká. Není odolné proti žáru ani poškrábání a kromě toho se v něm velmi dobře daří bakteriím (zejména pokud je vlhké).

Ušlechtilá ocel - nerez

Tyto pracovní plochy mají technický vzhled a považují se za profesionální. Ušlechtilá ocel je téměř nezničitelná, velmi hygienická a je to snadno čistitelný materiál, ale není odolná proti poškrábání. Jemné škrábance třeba vnímat tak, že materiál časem mění svůj vzhled, ale zachovává si funkční vlastnosti.

Umělý kámen

Různé firmy ho vyrábějí pod různými názvy. Jedním z nejzajímavějších umělých kamenů je corian, který před čtyřiceti lety vyvinul světoznámý chemický koncern Du Pont na bázi plastovo-minerální směsi. Je pevný jako kámen, odolává vysokým teplotám, mechanickému i chemickému poškození, je homogenní, nenasákavý, stálobarevný, antiseptický a zdravotně nezávadný. Na rozdíl od kamene se chová jako tepelný izolant, proto je na dotek příjemně teplý. Corian poskytuje volnost v barevném ztvárnění kuchyně - vyrábí se ve více než sto barevných odstínech a strukturách. Dá se velmi dobře tvarovat za tepla. Díky neviditelným spojům působí celistvým dojmem, proto se snadno udržuje a jeho příjemný hladký povrch přímo svádí na pohlazení. Pro všechny tyto vlastnosti je corian oblíbený u návrhářů a výrobců na celém světě. Údržba a ošetřování:

Laminátové plochy

Na jejich čištění nepoužívejte práškové čisticí prostředky ani agresivní prostředky, které obsahují například chlor nebo aceton. V případě potřeby můžete použít tekuté čističe, které obsahují alkohol (můžete je ještě zředit vodou). Ihned po očištění povrch dobře otřete měkkým hadříkem.

Lakované povrchy

Lakovaná dvířka čistěte velmi opatrně, abyste je nepoškrábali.Můžete použít prostředky určené na sklo. Dvířka hned utřete dosucha měkkým hadříkem. Při prvních čištěních se na hadříku může objevit slabé zbarvení; jsou to malé částečky prachu, které zůstaly na povrchu po lakování. Neměli byste však používat čisticí prostředky obsahující aceton, amoniak ani nábytkové vosky.

Dřevěné povrchy

Na kuchyňském nábytku bývají povrchy upravené většinou speciálními laky, které chrání dřevo proti vlhkosti a odpuzují mastnotu, špínu a vodu. Proto by se lak neměl poškrábat ani přijít do kontaktu s horkými předměty. K čištění lze použít čistící prostředky na sklo, při velkém znečištění i alkohol, který je však třeba dobře zředit vodou. Po vyčištění otřete povrch dosucha měkkým hadříkem. Nepoužívejte práškové čistící prostředky ani leštidla či vosky, které by mohly narušit a zmatnit povrch.

Mramor, žula, granit, kámen

Tyto materiály je třeba čistit velmi pečlivě - vodou na houbičce či hadříku. Do jejich porézního povrchu tekutina rychle vsákne a na něm mohou vzniknout fleky. Co nejdříve třeba odstranit zejména víno, citron, ocet a ovocné šťávy. Přibližně každé dva měsíce třeba kamenné plochy ošetřit tekutým voskem nebo jiným prostředkem, který odpuzuje vodu. Nesmí se však používat ocelová vlna a práškové prostředky na bělení, které obsahují kyseliny.

Ušlechtilá ocel - nerez

Je to velmi hygienický materiál, který se snadno čistí vodou, ale třeba ho hned vysušit měkkým hadříkem. Lze použít všechny čistící prostředky určené na ušlechtilou ocel. Satinované plochy se doporučuje čistit ve směru satinování. Případné fleky po vodním kameni se dají vyčistit horkou vodou, zředěným octem nebo bikarbonátem. Nedoporučuje se používat práškové prostředky, které mohou poškrábat ocel, ani hadříky s kovovými vlákny, prostředky obsahující chlór, kyselinu solnou nebo bělící prostředky.

Umělý kámen (corian)

Jeho údržba je jednoduchá, čistí se běžnými prostředky. Při čištění je výhodou jeho hladký povrch bez spár a spojů. Praktické je také to, že případné menší poškození (například ostrým předmětem nebo cigaretovým nedopalkem) se dají odstranit brusným papírem.
 

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Otevřená kuchyň potřebuje dobrou organizaci a dostatek úložných prvků

Chcete mít kuchyň vzdušnou a navíc vše ihned po ruce? Tak si vyberte otevřenou variantu. Ale i zde je třeba kuchyňské...
více…

Nerezové police pozvednou vzhled každé kuchyně

Nerezová ocel má své zasloužené místo v moderní kuchyni. A právem. Snadno se udržuje, krásně vypadá a má i dlouhou...
více…

Snídaňový pult - ideální řešení nejen do malé kuchyně

Ne do všech kuchyní se pohodlně vejde jídelní stůl. Ale jak potom vyřešit to, že nechcete každé menší jídlo nosit...
více…

Pět tipů na originální změnu kuchyně

Nebaví vás vaše kuchyň? Tak ji změňte! A nemusíte ji hned celou  vyhazovat a nechat si udělat novou a nejlépe na...
více…

Tři tipy, jak najít další úložné prostory v malé kuchyni

Úložných míst v kuchyni není nikdy dost. Proto je třeba využít doslova každý centimetr. A platí to nejen u kuchyní...
více…

Zamilujte se do fantastické kuchyně s barovým pultem

Myslíte, že barové pulty do kuchyně, jsou záležitostí jen do velkých prostor? Vůbec ne. Prozradíme vám, proč jsou...
více…

Z čeho si nechat vyrobit kuchyňsku linku?

Necháváte si vyrobit kuchyň na míru? O tvaru a rozměrech asi máte jistou představu nebo vás limitují rozměry...
více…

Kuchyňská linka na soklu, na nožičkách nebo raději zvolit závěsný systém?

Kuchyně na nožičkách? Nebo zvolit praktičtější sokl? Nejpoužívanější jsou tři varianty. Volba je na vás. My vám...
více…

Venkovní kuchyň a trend stolování pod širým nebem

Venkovní kuchyň, to je sen nejedné ženy, ale muže, který si libuje ve stolování pod širým nebem. Tato drobná stavba...
více…

Kuchyně - rozdíl mezi venkovskou a rustikální

Nenapravitelným romantikům a lidem, kterým se dům spojuje s barvami a vůněmi kuchyně babičky, bude pravděpodobně...
více…