Kuchyňské vychytávky

Ať je krásná, ale i maximálně praktická. Mít vše pěkně na dosah ruky, přehledně uložené, aby nic nezbývalo na kuchyňské lince, nic nepřekáželo při přípravě jídla, abyste nic nemuseli přesouvat na jiné místo, když se chystáte vytáhnout desku na těsto a plechy na pečení ...Utopie? Může se stát skutečností. Vše sice něco stojí, ale nemusí to být pouze peníze, někdy stačí šikovnost drahé polovičky.

Kuchyni byste mohli nazvat i přípravnou jídla, pokud v ní jídlo opravdu připravujete

Pokud v ní pouze konzumujete to, co jste si právě přinesli zvenčí, tak by to mohla být jen jídelna. Koncipování a řešení i nejmenšího detailu by mělo vždy podléhat vašim individuálním zájmům, ale i způsobu života celé rodiny. Pokud jste typ, který má rád kolem sebe mnoho věcí, protože pouze tak má pocit opravdového domů, vyložte si vše na oči a nic neodkládejte za dvířka kuchyňských skříněk. Pokud patříte do skupiny, která se hlásí k sektě jednoduchosti a minimalismu, nezbývá vám nic jiného, ​​než začít důkladně přemýšlet, co s každým nevyužitým centimetrem nebo koutem.K této skupině bych přidala i zaměstnané matky panelákové éry, které ve snaze udržet svou minikuchyňku alespoň v jakém-takovém pořádku, bojují s každým i tak neexistujícím centimetrem.

Snaha o racionalizaci kuchyňských prací a kuchyňského prostoru

Tradiční kuchyně v minulosti představovala prostorově náročný prvek domácnosti. Žijeme však v současnosti, v době technických výdobytků, které nám umožňují umístit kuchyni na podstatně menší plochu. Podle našich i zahraničních výzkumů je kuchyň prostorem, kde probíhá nejvíce činností, které navíc mají na svědomí více členů rodiny současně. Čili chaos.

Základní činností zůstává vaření a příprava stravy

A protože žijeme život v poklusu, je v současnosti více než důležité neztrácet zbytečně čas prohledáváním všech zásuvek, pokud potřebujete právě otevřít konzervu nebo zamíchat těsto. Musíte být neustále ve střehu, co a čím je třeba právě vypnout. Chce to však chladnou hlavu, racionální smýšlení a špetku technického myšlení. Pak vás všechny ty blikající potvory budou poslouchat na slovo a opravdu vám ušetří čas i nervy.

První krok

Prvním předpokladem racionálně vyřešené kuchyně je správné rozmístění a návaznost základních kuchyňských zón. Hlavní podmínkou je bezprostřední sousedství přípravné a varné plochy. Pokud se vám podaří umístit k přípravné ploše i dřez a vytvořit mezi jednotlivými zónami dostatečné odkládací plochy, máte před sebou cílovou pásku v boji s dokonalým využitím prostoru.

Nezapomeňte při plánování na tak často zmiňovanou ergonomii,

kterou si ale musíte přizpůsobit vlastním tělesným proporcím. Mít neustále krvavou ranku na čele od nízko osazeného digestoře nebo zapomenutých otevřených dvířek na horní skříňce kuchyňské sestavy, není zrovna příjemné.

Další krok spojený s vychytávkami

Uložení věcí potřebných v kuchyňském provozu v dosahu jednotlivých zón, v nichž se využívají, výrazně usnadňuje práce v kuchyni a šetří vaše nohy. Práce v kuchyni je spojena s nejrůznějšími úkony - od jednoduché manipulace s předměty až po úkony, které vyžadují určitou zručnost či soustředěnou pozornost.
Aby vás příprava jídla nebolela, sáhněte po nejnovějších kuchyňských vychytávkách a dejte se hýčkat. Pohled do zásuvky, ve které je všechno krásně uložené, v přesně vytvarovaném místě potěší oko i duši každého kulináře.

Autor: Lenka Kostková
 

comments powered by Disqus


Podobné články