Mnoho lidí rádo používá plynový gril, protože se s ním snadno pracuje a je výkonný.
Nepříjemnosti způsobené náhlým vzplanutím ohně a nerovnoměrným zahříváním však podporují rozšiřující se používání různých briket. Nejčastěji se používají keramické brikety, protože se zahřívají rovnoměrně a vydrží i několik použití.
Do plynových grilů se nejčastěji používají keramické brikety, lávové kameny a nejnověji také keramické dlažice, které slouží k rovnoměrné distribuci tepla v grilu. Keramické brikety mají tradiční tvar, lávové kameny se podobají těm, které se používají na úpravu krajiny, a keramické dlaždice se od briket liší pouze svým tvarem. Můžete také použít tradiční brikety z dřevěného uhlí, ačkoli mají několik nevýhod.
Položte brikety, dlaždice nebo lávové kameny na síto mezi topným tělesem a povrchem grilu, nechejte přitom místo, aby mohl vzduch cirkulovat. Zapalte gril a zkontroluje, jestli je topné těleso všude přikryté a event. vyplňte prázdná místa.
Keramické brikety, dlaždice a lávové kameny slouží stejnému účelu. Jejich výhody spočívají v jejich schopnosti redukovat náhle vzplanutí ohně a rozpálenější místa grilu. Můžete je navíc použít několikrát, což minimalizuje přípravu a usnadňuje čištění. Tradiční brikety z dřevěného uhlí jsou levné a snadno se dají všude koupit. Dávají rovněž jídlu charakteristickou kouřovou chuť spojovanou s grilováním na dřevěném uhlí.
Keramické brikety, dlaždice a lávové kameny nejsou tak snadno k dostání jako tradiční brikety z dřevěného uhlí a jsou také dražší. Tradiční brikety z dřevěného uhlí neodpuzují vlhkost z jídla, ale spíš ji zadržují, čímž způsobují rozpálenější místa a náhlá vzplanutí ohně. Tyto brikety musíte po každém použití odstranit a obtížněji se pak gril čistí.
Autor: Lenka Kostková
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu