Mixér v porovnání s kuchyňským robotem
Kvůli omezenému místu na kuchyňské lince v mnoha kuchyních ať už v bytech nebo v domech se musí kuchaři často rozhodovat mezi spotřebiči.
Největšími konkurenty bývají mixér a kuchyňský robot. Ačkoli oba mají rotující čepele, liší se v designu a síle, zatímco některé úkoly zvládnou oba.
Mixér.
Mixér je stolní spotřebič skládající se z motoru a z vysoké nádoby s víkem s čepelemi naspodu. Čepele mixéru se otáčejí velmi rychle, až 18 000 krát za minutu, a většina mixérů umožňuje kontrolu rychlosti, od nízké na sekání až po vysokou na výrobu kaší.
Kuchyňský robot.
Další důležitý stolní spotřebič je kuchyňský robot, který se vyrábí s řadou různých čepelí. Nejčastěji se používá sekací čepel ve tvaru S, ale většina robotů mívá také disky na hnětení, krájení, strouhání a na výrobu kaší. Robot obvykle mívá jednu rychlost, ale využívá také tlačítka pulzování, díky kterému máte větší kontrolu.
Použití mixéru.
Mixér se nejlépe hodí na tekutiny. Je důležitým zařízením v podnicích, kde se míchají alkoholické nápoje nebo káva. Doma v nich můžete připravovat smoothie nebo mléčné koktejly a silný mixér zvládne i drtit led. Dále se mixéry často používají na polévky, ať už na mixování polévek předtím uvařených na sporáku nebo na vložení syrových surovin a jejich namixování a zahřátí při vysoké rychlosti.
Použití kuchyňského robota.
Kuchyňský robot si také můžete představit jako velmi rychlý nůž a prkénko. Hlavní výhodou robotů je, že dokážou nasekat a nakrájet suroviny mnohem rychleji než kterýkoli kuchař, čím při přípravě jídla ušetří spoustu času. Kuchyňský robot také strouhá sýr, díky čemuž můžete kupovat levnější sýr vcelku místo pytlíků předem nastrouhaného sýra.
Podobnost.
Mixéry i kuchyňské roboty zvládnou některé úkoly téměř stejně dobře. Především výrobu kaší, kterou oba zvládnou snadno a rychle. Jediným rozdílem je, že mixér vytváří hladkou kaši, zatímco kuchyňský robot, který má tlačítko pulsování, může v kaši nechat kousky, pokud si to přejete. Další společnou doménou je výroba strouhanky, kterou mixér se suchými čepelemi zvládne stejně dobře jako kuchyňský robot.
Stolní hnětače.
Srovnávání mixérů a kuchyňských robotů by nebylo úplné bez zmínky o dalším důležitém stolním spotřebiči, o stolním hnětači. Ačkoli hnětače nemají tolik využití jako mixéry nebo roboty, vynikají ve třech oblastech. Za minutu i méně zvládnou metlou našlehat šlehačku nebo vaječné bílky. Ploché lopatky hnětače jsou ideální na přípravu řidších těst na koláče nebo na sušenky. A nakonec také mívají hnětací háky, které těsto na domácí chleba nahnětou lépe než kterýkoli kuchyňský robot.