Návod, jak v domácí pekárně upéct chleba

Čerstvě upečený chléb je něco úžasného. Těžko můžete srovnávat koupený chléb s tím, který jste právě vytáhli z trouby, a který provoní vzduch lákavou vůní.

Moderní technologie, které domácí pekárna využívá, umožňují, aby si téměř každý, i ten s minimálními nebo žádnými zkušenostmi s pečením, mohl připravit vlastní chléb. Je to poměrně snadná práce. Vyberte si recept, dejte suroviny do nádoby pekárny ve správném pořadí, a zmačkněte knoflík. Detaily se liší podle konkrétní značky, ale většina domácích pekáren funguje stejným způsobem.

Co budete potřebovat:

  • domácí pekárnu
  • recept na chleba a suroviny, které obvykle zahrnují
  • vodu nebo mléko
  • olej, ztužený tuk na pečení nebo máslo
  • chlebovou mouku
  • rychle kynoucí kvasnice nebo aktivní sušené kvasnice
  • cukr nebo jiné sladidlo
  • sůl
  • sušené mléko
  • vařečku nebo ohebnou špachtli (není nutné)

Návod:

  1. Do pečicí nádoby dejte vodu nebo mléko. Chleba bude lépe kynout, když bude tekutina ohřátá, ale není to nutné.
  2. Přidejte aktivní sušené kvasnice a cukr nebo jiné sladidlo. Počkejte 5 minut, než začnou kvasnice působit, a pak přistupte k dalšímu kroku. Pokud používáte rychle kynoucí kvasnice, tento krok přeskočte a postupte k dalšímu.
  3. Přidejte do nádoby podle návodu olej, máslo nebo ztužený tuk. Pak přidejte suché ingredience počínaje moukou. Pokud používáte rychle kynoucí kvasnice, přidejte je zároveň se suchými ingrediencemi, ale přitom dávejte pozor, aby se nedotýkaly soli. Kdyby s ní přišly do styku, sůl by usmrtila kvasinky, ale když se spojí až v těstě, bude sůl pouze zmírňovat činnost kvasnic.
  4. Na pekárně zvolte vhodný program, který doporučuje manuál. Pekárnu zapněte a nechejte program proběhnout. Pokud to bude nutné, promíchejte těsto vařečkou nebo ohebnou špachtlí, abyste urychlili hnětení. Mnohé pekárny dají signál, když je možné přidat další ingredience, např. ořechy nebo sušené ovoce.
  5. Když skončí pečení, nechejte chleba trochu vychladnout, pokud to doporučuje manuál. Některé pekárny jsou naprogramované na automatické chlazení. Když chléb zcela vychladne, můžete ho nakrájet a ihned konzumovat, zabalit ho do vzduchotěsného obalu a dát zmrazit do mrazáku, anebo ho můžete skladovat při pokojové teplotě.

Tipy a upozornění:

  • Aby chleba vypadal více venkovsky, nastavte domácí pekárnu na program „pouze těsto“. Nakynuté těsto vyjměte a dejte do vymazané pečicí nádoby, nechejte ho nakynout a pak pečte jako tradiční chléb.
  • Některé domácí pekárny mají funkci časovače, která Vám umožňuje naplnit pekárnu surovinami dopředu a pak péct, kdy budete chtít. Pokud budete chtít čerstvý chléb k snídani, naplňte ji večer, a pokud k obědu, naplňte ji ráno.
 

comments powered by Disqus


Podobné články


O domácích pekárnách

Domácí pekárny jsou spotřebiče specializované na přípravu těsta a pečení chleba, takže si v nich můžete...
více…

Domácí pekárny – tipy a časté dotazy

Neexistuje snad příjemnější vůně, než je vůně čerstvě upečeného chleba. Domácí chléb má výbornou chuť a...
více…

Jak funguje domácí pekárna II.

Příprava ingrediencí Příprava chleba v domácí pekárně vyžaduje suroviny podle receptu, které však musí být...
více…

Časté chyby při pečení domácího chleba

Domácí chleba snese leccos, ale některé chyby překonává těžko. Když budete před pečením dalšího bochníku...
více…

Jak funguje domácí pekárna

Vložení surovin Domácí pekárna provádí v podstatě tytéž úkony jako člověk, který připravuje a peče...
více…

Jak v domácí pekárně upéct chleba

Chleba koupený v obchodním domě se nemůže chutí ani vůní srovnávat s doma upečeným chlebem. Pro mnoho lidí...
více…

Příprava chleba v domácí pekárně

Domácí pekárna je spotřebič, který Vám umožní si doma péct vlastní chleba bez použití trouby. S domácí...
více…

Srovnávání domácích pekáren

Pokud milujete chuť, vůni a strukturu čerstvě upečeného chleba, ale postrádáte zkušenosti nebo dostatek času na...
více…

Jak snadno vyčistit domácí pekárnu

Domácí pekárna Vám umožňuje si doma poměrně snadno připravovat čerstvý teplý chleba. Stejně jako jiné...
více…

Péče o domácí pekárnu

Mnoho lidí rádo peče domácí chleba a investuje proto do domácí pekárny (chlebovače). Domácí pekárny bývají...
více…