Návod k domácí pekárně

Domácí pekárny nabízejí pohodlný a jednoduchý způsob, jak smíchat suroviny a upéct chleba, aniž byste museli hníst těsto a dohlížet na dobu kynutí; pekárna to vše udělá za Vás.

Ať už jste pekárnu zdědili po mamince, sehnali ve výprodeji nebo jste oprášili tu, kterou jste dostali jako svatební dar, je možné, že k ní nemáte návod. Protože většina domácích pekáren má stejné součásti a funguje stejným způsobem, není důvod, proč byste pekárnu i bez návodu nemohli používat.

Co budete potřebovat:

  • pečicí nádobu
  • hnětací lopatky nebo hák
  • váleček na těsto
  • recept na chleba
  • suroviny na chleba

Návod:

  1. Zkontrolujte, zda máte všechny součásti včetně pečicí nádoby, hnětacích lopatek nebo háku, válečku na těsto a gumového těsnění. Pokud Vám některá součást chybí, najděte si kontakt na výrobce a tuto součást si objednejte. Bez všech součástí nebude pekárna fungovat.
  2. Zjistěte, jestli má Vaše pekárna utěsněnou pečicí nádobu. Novější pekárny mají utěsněnou nádobu, ze které se nedostane ven voda, avšak starší pekárny však mívají neutěsněnou nádobu s otvorem ve dně. K takové pekárně budete potřebovat gumové těsnění, které bude nádobu držet na místě a zabrání tomu, aby se z ní suroviny nedostaly ven.
  3. Složte pečicí nádobu a hnětací lopatky. Lopatky se připojují do otvoru na dně nádoby. Některé pekárny mají dvě lopatky, takže obě zasuňte do otvorů směrem od sebe.
  4. Nachystejte si recept na chleba. Použijte recept, který vyžaduje dva až tři šálky mouky. Do nádoby dejte nejprve tekuté suroviny a pak suché kromě kvasnic. Ve středu suchých surovin udělejte důlek a do něj až nakonec dejte kvasnice tak, aby se nenamočily předtím, než pekárna začne míchat.
  5. Pečicí nádobu vložte do pekárny. Dejte ji pevně na místo a zavřete dveře. Zvolte program, a pokud má pekárna i tyto volby, také velikost bochníku a barvu kůrky. Pak zmačkněte tlačítko „start“.
  6. Počkejte, až pekárna suroviny uhněte. Některé pekárny začnou hníst hned a jiné suroviny nejprve zahřejí. Po 10 minutách hnětení otevřete dvířka a těsto zkontrolujte. Pokud je těsto příliš vlhké, přidejte mouku, a pokud příliš suché, přidejte vodu. Těsto by mělo vytvářet hladkou kouli a být mírně lepivé. Zavřete dvířka.
  7. Až skončí pečení, chleba hned vyjměte. Pekárna by měla zapípat, když bude chleba hotový. Nechejte chléb 10 minut vychládat v nádobě a pak ho z ní vyjměte.

Tipy a upozornění:

  • Nedoporučuje se používat starší pekárny, protože se už nevyrábějí a obtížně k nim seženete náhradní těsnění.
     
Autor: Martina Dvořáková
 

comments powered by Disqus


Podobné články