Návod k domácí pekárně
Domácí pekárny nabízejí pohodlný a jednoduchý způsob, jak smíchat suroviny a upéct chleba, aniž byste museli hníst těsto a dohlížet na dobu kynutí; pekárna to vše udělá za Vás.
Ať už jste pekárnu zdědili po mamince, sehnali ve výprodeji nebo jste oprášili tu, kterou jste dostali jako svatební dar, je možné, že k ní nemáte návod. Protože většina domácích pekáren má stejné součásti a funguje stejným způsobem, není důvod, proč byste pekárnu i bez návodu nemohli používat.
Co budete potřebovat:
-
pečicí nádobu
-
hnětací lopatky nebo hák
-
váleček na těsto
-
recept na chleba
-
suroviny na chleba
Návod:
-
Zkontrolujte, zda máte všechny součásti včetně pečicí nádoby, hnětacích lopatek nebo háku, válečku na těsto a gumového těsnění. Pokud Vám některá součást chybí, najděte si kontakt na výrobce a tuto součást si objednejte. Bez všech součástí nebude pekárna fungovat.
-
Zjistěte, jestli má Vaše pekárna utěsněnou pečicí nádobu. Novější pekárny mají utěsněnou nádobu, ze které se nedostane ven voda, avšak starší pekárny však mívají neutěsněnou nádobu s otvorem ve dně. K takové pekárně budete potřebovat gumové těsnění, které bude nádobu držet na místě a zabrání tomu, aby se z ní suroviny nedostaly ven.
-
Složte pečicí nádobu a hnětací lopatky. Lopatky se připojují do otvoru na dně nádoby. Některé pekárny mají dvě lopatky, takže obě zasuňte do otvorů směrem od sebe.
-
Nachystejte si recept na chleba. Použijte recept, který vyžaduje dva až tři šálky mouky. Do nádoby dejte nejprve tekuté suroviny a pak suché kromě kvasnic. Ve středu suchých surovin udělejte důlek a do něj až nakonec dejte kvasnice tak, aby se nenamočily předtím, než pekárna začne míchat.
-
Pečicí nádobu vložte do pekárny. Dejte ji pevně na místo a zavřete dveře. Zvolte program, a pokud má pekárna i tyto volby, také velikost bochníku a barvu kůrky. Pak zmačkněte tlačítko „start“.
-
Počkejte, až pekárna suroviny uhněte. Některé pekárny začnou hníst hned a jiné suroviny nejprve zahřejí. Po 10 minutách hnětení otevřete dvířka a těsto zkontrolujte. Pokud je těsto příliš vlhké, přidejte mouku, a pokud příliš suché, přidejte vodu. Těsto by mělo vytvářet hladkou kouli a být mírně lepivé. Zavřete dvířka.
-
Až skončí pečení, chleba hned vyjměte. Pekárna by měla zapípat, když bude chleba hotový. Nechejte chléb 10 minut vychládat v nádobě a pak ho z ní vyjměte.
Tipy a upozornění:
-
Nedoporučuje se používat starší pekárny, protože se už nevyrábějí a obtížně k nim seženete náhradní těsnění.
Autor: Martina Dvořáková