Návod k elektrické sušičce
Elektrické sušičky suší a konzervují letní úrodu ovoce a zeleniny. V sušičkách můžete také připravovat tzv. ovocnou kůži nebo sušené maso.
Množství potravin, které můžete v sušičce naráz sušit, je omezeno velikostí a stylem konkrétního modelu. Některé sušičky mají tácky, které se skládají na sebe, což Vám umožní sušit jeden nebo více tácků zároveň, zatímco jiné mají omezený počet regálů uvnitř sušičky.
Návod:
-
Umyjte tácky horkou vodou s prostředkem na nádobí a opláchněte je. Tím odstraníte prach nebo zbytky potravin z předchozího použití.
-
Naskládejte potraviny v jedné vrstvě na tácky. Kousky se mohou po stranách trochu překrývat, ale nesmí ležet na sobě.
-
Pokud máte sušičku s regály, zasuňte je do ní a zavřete dvířka. Pokud máte skládací sušičku, naskládejte tácky na sebe a horní tácek přikryjte víkem.
-
Nastavte teplotu v sušičce na 52 °C, pokud Vaše sušička umožňuje nastavení teploty. Některé modely mají teplotu nastavenou předem bez možnosti ji měnit.
-
Zapojte sušičku do zásuvky a nechejte běžet, dokud se potraviny neusuší. Většina zeleniny se suší, dokud není křehká. Ovoce sušte, dokud nebude kožovité, ale stále ohebné, což znamená, že můžete kousek přehnout a nepřelomí se. Maso sušte, dokud nebude zcela suché, ale přitom ohebné.
Tipy a upozornění:
-
Sušené potraviny skladujte ve vzduchotěsných obalech.
-
Z důvodu bezpečnosti připravte kousky masa před sušením v troubě při teplotě 70 °C.
-
Zeleninu „oživíte“ tak, že ji namočíte do vody, dokud kousky nenabudou původní velikosti.
-
Ovoce „oživíte“ tak, že je namočíte do vody a 5 minut povaříte.
Autor: Lenka Kostková