Návod k elektrickému grilu
Elektrický gril se zahřívá zhruba stejně tak rychle jako propanový gril. Na rozdíl od něj však v něm nikdy nedojde palivo, pokud platíte účty za elektřinu.
Nadšenci do grilování říkají, že elektrický gril skvěle funguje jako primární gril nebo jako dobrý záložní gril, když u propanového grilu dojde plynová láhev nebo pokud nestačí dřevěné uhlí.
Nastavení grilu.
Gril postavte na pevném rovném povrchu s přístupem k elektrické zásuvce. Pokud má Váš gril lávové kameny, vyjměte rošt a přeskládejte kameny, aby byly rovnoměrně rozložené v jedné vrstvě po celém povrchu elektrického topného tělesa. Na rozdíl od grilů na dřevěné uhlí nebo na propan, které mohou mít přihrádku na přidání mokrého dřeva, v okolí elektrického grilu byste se měli vyhnout používání vody v jakékoli podobě. Také na něm nevařte v dešti.
Předehřátí.
Zapojte gril do zásuvky, nastavte kolečko na ovládání teploty na „vysokou“ a pak zavřete víko grilu. Předehřátím na vysokou teplotu spálíte mastnotu a zbytky, které zůstaly na roštu od minulého grilování. Po 5 minutách vydrhněte rošt grilu drátěným kartáčem vhodným pro Váš typ grilu (nejvhodnější je mosazný nebo nerezový, avšak na rošty s porcelánovým povrchem nepoužívejte kartáč z uhlíkové oceli, protože by ho poškrábal a způsobil praskliny).
Grilování.
Po vyčistění grilu musíte přizpůsobit teplotu na požadovanou teplotu na grilování. Otočte kolečko na střední teplotu, pokud budete připravovat tlusté plátky masa a jídlo, které vyžaduje delší a důkladnější přípravu, např. kuře.
Na střední až vysoké teplotě rychle ožehnete hamburgery, steaky a pečeně, abyste v nich uzavřeli šťávu, přičemž se pak budou dál grilovat. Hamburger o váze asi 170 g bude vyžadovat 10 minut grilování po každé straně (sýr na něj přidejte 2 minuty před dokončením, zavřete víko grilu a nechejte sýr se na hamburgeru roztavit). Steaky připravované na střední teplotu budou také hotové za 10 minut grilování po každé straně. Pokud chcete „krvavý“ steak, zkraťte dobu přípravy na 5 minut po každé straně.
Po dokončení grilování nezapomeňte gril opět nechat běžet na vysokou teplotu po dobu 5 minut. Tím na něm spálíte tuk a gril bude čistší na příští grilování. Po každém použití gril odpojte ze zásuvky.
Tipy a upozornění:
- Prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat nejlepší gril