Návod k elektrickému grilu

Elektrický gril se zahřívá zhruba stejně tak rychle jako propanový gril. Na rozdíl od něj však v něm nikdy nedojde palivo, pokud platíte účty za elektřinu.

Nadšenci do grilování říkají, že elektrický gril skvěle funguje jako primární gril nebo jako dobrý záložní gril, když u propanového grilu dojde plynová láhev nebo pokud nestačí dřevěné uhlí.

Nastavení grilu.

Gril postavte na pevném rovném povrchu s přístupem k elektrické zásuvce. Pokud má Váš gril lávové kameny, vyjměte rošt a přeskládejte kameny, aby byly rovnoměrně rozložené v jedné vrstvě po celém povrchu elektrického topného tělesa. Na rozdíl od grilů na dřevěné uhlí nebo na propan, které mohou mít přihrádku na přidání mokrého dřeva, v okolí elektrického grilu byste se měli vyhnout používání vody v jakékoli podobě. Také na něm nevařte v dešti.

Předehřátí.

Zapojte gril do zásuvky, nastavte kolečko na ovládání teploty na „vysokou“ a pak zavřete víko grilu. Předehřátím na vysokou teplotu spálíte mastnotu a zbytky, které zůstaly na roštu od minulého grilování.  Po 5 minutách vydrhněte rošt grilu drátěným kartáčem vhodným pro Váš typ grilu (nejvhodnější je mosazný nebo nerezový, avšak na rošty s porcelánovým povrchem nepoužívejte kartáč z uhlíkové oceli, protože by ho poškrábal a způsobil praskliny).

Grilování.

Po vyčistění grilu musíte přizpůsobit teplotu na požadovanou teplotu na grilování. Otočte kolečko na střední teplotu, pokud budete připravovat tlusté plátky masa a jídlo, které vyžaduje delší a důkladnější přípravu, např. kuře.
Na střední až vysoké teplotě rychle ožehnete hamburgery, steaky a pečeně, abyste v nich uzavřeli šťávu, přičemž se pak budou dál grilovat. Hamburger o váze asi 170 g bude vyžadovat 10 minut grilování po každé straně (sýr na něj přidejte 2 minuty před dokončením, zavřete víko grilu a nechejte sýr se na hamburgeru roztavit). Steaky připravované na střední teplotu budou také hotové za 10 minut grilování po každé straně. Pokud chcete „krvavý“ steak, zkraťte dobu přípravy na 5 minut po každé straně.
Po dokončení grilování nezapomeňte gril opět nechat běžet na vysokou teplotu po dobu 5 minut. Tím na něm spálíte tuk a gril bude čistší na příští grilování. Po každém použití gril odpojte ze zásuvky.

Tipy a upozornění:

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Plynové grily a grily na dřevěné uhlí

Lidé kteří grilují, se dohadují o tom, která metoda grilování je lepší, zda využití plynového grilu nebo grilu...
více…

Nevýhody elektrických grilů

Elektrické grily jsou k dostání v různých značkách a stylech a umožní Vám připravovat maso a jiné potraviny bez...
více…

Návod k propanovému grilu

Nic se nevyrovná chuti jídla připraveného na grilu. Existují různé typy grilů, avšak s grilem na propan se...
více…

Mám do plynového grilu používat vyhřívací brikety ?

Mnoho lidí rádo používá plynový gril, protože se s ním snadno pracuje a je výkonný. Nepříjemnosti...
více…

Jak změnit plynový gril na gril na dřevěné uhlí

Plynový gril vytváří žár, na kterém je možné připravovat jídlo. Pokud si ale přejete, aby Vaše maso, drůbež...
více…

Jak zapálit gril na dřevěné uhlí

Zapálit dřevěné uhlí v grilu je velmi snadné, ale z nějakého důvodu to mnoho lidí vyvádí z míry. Bohužel i...
více…

Jak zapálit dřevěné uhlí bez zapalovací kapaliny

Grilování na dřevěném uhlí dává jídlu jedinečnou vůni. Zapalovací kapalina usnadňuje zapálení dřevěného...
více…

Jak vyčistit gril na dřevěné uhlí

Udržovat gril na dřevěné uhlí v dobrém stavu je snadné. Co budete potřebovat: hadry, drátěnku a...
více…

Jak vybírat plynový gril

Plynový gril přináší do vaření venku rychlost a pohodlí. Pouhým zmačknutím knoflíku takto může grilující...
více…

Jak vařit na vnitřním elektrickém grilu

Grilovat můžete nejen když je venku krásné počasí. Při nevlídném počasí získáte z vnitřního elektrického...
více…