Návod k elektrickému zmrzlinovači

Výroba domácí zmrzliny dříve vyžadovala ruční míchání, ale s vynálezem elektrických zmrzlinovačů se byla manuální práce omezena.

Elektrický zmrzlinovač automaticky otáčí lopatkami v nádobě ve kbelíku s ledem. Tím se zmrzlina zmrazí za 25-40 minut.

Ingredience

Přesně odměřte všechny ingredience a důkladně je smíchejte předtím, než směs dáte do nádoby zmrzlinovače. Také ji předtím nechejte dobře vychladit v ledničce nebo v mrazáku.
Řiďte se recepty určenými pro zmrzlinovač o velikosti, jakou máte (nebo je přizpůsobte), obvykle mívají objem 4 nebo 6 litrů. Naplňte nádobu směsí do tří čtvrtin. Pokud byste dali méně, zmrzlinovač by se automaticky nezastavil, a pokud více, směs by se vylila z nádoby, jak bude mrznout a nabývat na objemu.

Led, sůl a umístění zmrzlinovače

Počítejte s 3-5 kg ledu do zmrzlinovače o objemu 4 l a s 5-8 kg ledu do zmrzlinovače o objemu 6 l. Budete potřebovat 3-4 šálky kamenné soli; kuchyňská sůl není tak efektivní.  Do kbelíku dávejte vrstvy ledu a kamenné soli, aby co nejvíce ledu přišlo do kontaktu se solí a lépe tím zmrazilo zmrzlinu.
V průběhu zmrazování přidávejte další led a sůl, protože část ledu odtaje. Postavte zmrzlinovač do dřezu kvůli vodě vytékající z odtokového otvoru. Otvor kontrolujte, jestli z něj stále odtéká voda a ledová tříšť. Pokud by se ucpal kusem ledu, vytáhněte ho, protože jinak by se slaná voda mohla dostat pod víko k Vaší zmrzlině.
Kontrolujte, jestli se někde nenahromadil led, a pokud se tak stane, vypněte a odpojte motor. Opatrně hýbejte nádobou se zmrzlinou v kádi, dokud se nahromaděný led neuvolní. Pak přístroj znovu zapojte a pokračujte ve zmrazování. Pokud by se podruhé nahromadil led, nalijte do kbelíku 2 šálky studené vody, což také problém vyřeší.

Nechejte zmrzlinu ztuhnout

Chuť a konzistenci zmrzliny vylepšíte tím, že ji necháte ztuhnout (dozrát). Vyjměte nádobu se zmrzlinou a vyndejte z ní lopatky. Vraťte víko na místo a zajistěte ho folií připevněnou gumičkou. Pak vraťte nádobu do kbelíku s ledem nebo ji dejte do mrazáku. Přidejte do kbelíku 3-8 kg ledu a 2-3 šálky kamenné soli. Přikryjte kbelík ručníkem a nechejte zmrzlinu ve kbelíku nebo v mrazáku 2-3 hodiny.   

Čištění zmrzlinovače

Motor neumývejte vodou, pouze ho osušte utěrkou. Vypláchněte kbelík na led a vylijte z něj zbylou vodu s ledem. Nechte kbelík uschnout. V ruce umyjte nádobu na zmrzlinu s víkem a lopatky. Víko a lopatky nechejte uschnout, ale nádobu důkladně utřete čistou utěrkou, aby se na kovu nevytvořily skvrny.  

Autor: Lenka Kostková
 

comments powered by Disqus


Podobné články