Návod k elektrickému zmrzlinovači

Výroba domácí zmrzliny dříve vyžadovala ruční míchání, ale s vynálezem elektrických zmrzlinovačů se byla manuální práce omezena.

Elektrický zmrzlinovač automaticky otáčí lopatkami v nádobě ve kbelíku s ledem. Tím se zmrzlina zmrazí za 25-40 minut.

Ingredience

Přesně odměřte všechny ingredience a důkladně je smíchejte předtím, než směs dáte do nádoby zmrzlinovače. Také ji předtím nechejte dobře vychladit v ledničce nebo v mrazáku.
Řiďte se recepty určenými pro zmrzlinovač o velikosti, jakou máte (nebo je přizpůsobte), obvykle mívají objem 4 nebo 6 litrů. Naplňte nádobu směsí do tří čtvrtin. Pokud byste dali méně, zmrzlinovač by se automaticky nezastavil, a pokud více, směs by se vylila z nádoby, jak bude mrznout a nabývat na objemu.

Led, sůl a umístění zmrzlinovače

Počítejte s 3-5 kg ledu do zmrzlinovače o objemu 4 l a s 5-8 kg ledu do zmrzlinovače o objemu 6 l. Budete potřebovat 3-4 šálky kamenné soli; kuchyňská sůl není tak efektivní.  Do kbelíku dávejte vrstvy ledu a kamenné soli, aby co nejvíce ledu přišlo do kontaktu se solí a lépe tím zmrazilo zmrzlinu.
V průběhu zmrazování přidávejte další led a sůl, protože část ledu odtaje. Postavte zmrzlinovač do dřezu kvůli vodě vytékající z odtokového otvoru. Otvor kontrolujte, jestli z něj stále odtéká voda a ledová tříšť. Pokud by se ucpal kusem ledu, vytáhněte ho, protože jinak by se slaná voda mohla dostat pod víko k Vaší zmrzlině.
Kontrolujte, jestli se někde nenahromadil led, a pokud se tak stane, vypněte a odpojte motor. Opatrně hýbejte nádobou se zmrzlinou v kádi, dokud se nahromaděný led neuvolní. Pak přístroj znovu zapojte a pokračujte ve zmrazování. Pokud by se podruhé nahromadil led, nalijte do kbelíku 2 šálky studené vody, což také problém vyřeší.

Nechejte zmrzlinu ztuhnout

Chuť a konzistenci zmrzliny vylepšíte tím, že ji necháte ztuhnout (dozrát). Vyjměte nádobu se zmrzlinou a vyndejte z ní lopatky. Vraťte víko na místo a zajistěte ho folií připevněnou gumičkou. Pak vraťte nádobu do kbelíku s ledem nebo ji dejte do mrazáku. Přidejte do kbelíku 3-8 kg ledu a 2-3 šálky kamenné soli. Přikryjte kbelík ručníkem a nechejte zmrzlinu ve kbelíku nebo v mrazáku 2-3 hodiny.   

Čištění zmrzlinovače

Motor neumývejte vodou, pouze ho osušte utěrkou. Vypláchněte kbelík na led a vylijte z něj zbylou vodu s ledem. Nechte kbelík uschnout. V ruce umyjte nádobu na zmrzlinu s víkem a lopatky. Víko a lopatky nechejte uschnout, ale nádobu důkladně utřete čistou utěrkou, aby se na kovu nevytvořily skvrny.  

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Jak funguje zmrzlinovač

Zmrzlinové dilema Ve své podstatě představuje výroba zmrzliny jednoduchý proces: smetana z kravského mléka se...
více…

Opatření při výrobě zmrzliny

Ať už připravujete zmrzlinu ve zmrzlinovači nebo ručně, některé techniky zaviní, že zmrzlina nebude mít správnou...
více…

Jak v létě používat zmrzlinovač

Když v létě plánujete grilování nebo jinou slavnost venku pro rodinu a přátele, nezapomeňte připravit také...
více…

Klasická domácí zmrzlina

Klasickou domácí zmrzlinu můžete připravit ve starém manuálním zmrzlinovači na kliku nebo v moderním elektrickém...
více…

Jak vyrobit domácí zmrzlinu ve zmrzlinovači

Zmrzlinovače prošly dlouhým vývojem od starých zařízení ovládaných ručně klikou, které se používaly po...
více…

Jak dělat zmrzlinu ve zmrzlinovači

Výroba zmrzliny ve zmrzlinovači ovládaném ručně je skvělá letní zábava a skvělý způsob, jak zapůsobit na...
více…

Jak používat elektrický zmrzlinovač

Domácí zmrzlinou s její krémovou lehkou konzistencí a sladkými příchutěmi potěšíte svou rodinu i přátele....
více…

Návod na používání elektrického zmrzlinovače

Elektrický zmrzlinovač dokáže proměnit slazené mléko ve vynikající zmrzlý dezert. Zmrzlina vzniká vytvářením...
více…

Jak snadno připravit domácí zmrzlinu

Zmrzlinu si můžete doma snadno připravit bez toho, abyste museli kupovat zmrzlinovač nebo jiné speciální...
více…

Návod ke zmrzlinovači

První zmrzlinovač byl vynalezen v roce 1847, ovládal se ručně a zůstal populární po mnoho dalších desetiletí....
více…