Návod k mlýnku na maso
Existují tři typy mlýnků na maso: ruční, elektrické a mlecí příslušenství ke kuchyňskému robotu. Přestože jejich uspořádání se liší, jejich základní funkce je stejná.
Při používání mlýnku na maso je nejdůležitějším faktorem čistota, protože při mletí se do masa dostávají bakterie. Tento problém zmírníte umytím všech částí mlýnku před i po použití v horké vodě s prostředkem na nádobí.
Co budete potřebovat:
- maso
- ostrý nůž
- prkénko na krájení
- velkou mísu
Návod:
- Z masa odkrájejte přebytečný tuk, chrupavky a blány. Před mletím maso dejte do mrazáku. Vychlazené maso se při mletí nebude lepit k mlýnku.
- Umyjte a osušte čepele, šnek a plnicí misku mlýnku. Sestavte mlýnek podle návodu. Ruční mlýnek obvykle připevníte k pracovní desce šroubem a elektrický mlýnek přísavkami, kuchyňský robot připojíte k jeho základně.
- Vyjměte maso z mrazáku a dejte ho na čisté prkénko. Nakrájejte ho na kostky asi 3 cm velké.
- Kostky masa naskládejte do plnicí misky, dokud nebude plná.
- Pod výstup mlýnku postavte velkou mísu.
- Začněte otáčet klikou ručního mlýnku po směru hodinových ručiček, čímž budete mlet. Pokud máte elektrický mlýnek, zapněte ho. Maso tlačte do mlýnku pomocí pěchovadla přiloženého k mlýnku.
- Přidávejte další maso, tlačte do mlýnku pěchovadlem, až ho všechno pomelete.
Tipy a upozornění:
- Mlýnky často mívají vyměnitelné mlecí disky o různé velikosti otvorů. Pokud je máte, začněte mlet s diskem s největšími otvory. Pak maso znovu pomelte najemno diskem s menšími otvory.
- Pokud melete velké množství masa, před vložením do mrazáku ho nakrájejte na menší zvládnutelné kusy.