Návod k sušičce na potraviny II.

Sušení je nejstarší formou konzervace potravin a moderní elektrické sušičky tuto metodu přenášejí i do 21. století.

Přestože se sušičky liší model od modelu, většina funguje stejným základním způsobem: nakrájené potraviny položíte na síťové tácky, které se skládají na sebe. Teplý vzduch cirkuluje několik hodin kolem potravin a odstraní z nich vlhkost, aniž by je přitom tepelně zpracoval. Používání sušičky je snadné a zábavné, pokud se budete pečlivě řídit návodem.

Co budete potřebovat:

  • elektrickou sušičku
  • ovoce, zeleninu nebo maso nakrájené na tenké plátky
  • citronovou šťávu

Návod:

  1. Připravte potraviny na sušení. Maso, zeleninu a větší ovoce nakrájejte na plátky silné asi půl centimetru. Menší ovoce, které má méně než 3 cm v průměru, stačí pouze rozpůlit a půlky dát na tácky. Ovoce, které při vystavení vzduchu hnědne, především jablka a hrušky, před sušením nejprve ošetřete namočením do citronové šťávy nebo do roztoku koupené kyseliny askorbové.
  2. Sundejte víko sušičky a položte tácky na rovný povrch.
  3. Naskládejte plátky v jedné vrstvě na tácky tak, aby se nepřekrývaly nebo nebyly přeložené.
  4. Tácky poskládejte na sebe a přikryjte víkem.
  5. Nastavte teplotu v sušičce na potřebnou hodnotu podle typu potraviny, kterou sušíte. Ovoce a zelenina se obvykle suší při teplotě 55-60 °C, maso a ryby sušte při nejvyšší teplotě, kterou sušička disponuje. 
  6. Po 4 až 6 hodinách zkontrolujte, jestli jsou kousky suché. Kousek vyjměte; ovoce by mělo být pružné, ale při roztržení by se neměla objevit šťáva, maso by mělo být tuhé, ale ne křehké, a zelenina by měla být tvrdá nebo křehká.
  7. Až budou potraviny usušené, vypněte sušičku a nechejte ji vychladnout předtím, než ji uskladníte.

Tipy a upozornění:

  • Toto jsou všeobecné základní pokyny. Způsob přípravy, doba sušení a teplota se značně liší podle typu sušené potraviny a podle modelu sušičky. Přečtěte si vždy manuál k sušičce, kde se dozvíte specifické instrukce pro typ potraviny, kterou sušíte.
  • Pamatujte na to, že čím větší jsou kousky potravin, tím déle se budou sušit. Ovoce jako je hroznové víno nebo vypeckované třešně můžete sušit vcelku, ale sušení bude trvat mnohem déle.
  • Doba sušení u té samé potraviny se může dramaticky lišit podle okolní teploty a vlhkosti. Vždy je dobré potraviny pravidelně kontrolovat, v jakém stavu jsou.
  • Maso, ryby a mléčné výrobky mohou být domovem škodlivých bakterií, pokud s nimi zacházíte nesprávně nebo je sušíte při nesprávné teplotě. Podívejte se do návodu výrobce, jak tyto potraviny sušit, a návodem se přesně řiďte.
  • Nedosušené potraviny se rychle kazí, proto si ověřte, že jsou zcela suché předtím, než je vyjmete ze sušičky.
  • Nevypínejte sušičku předtím, než jsou potraviny suché, s tím, že je dosušíte později. Tím byste umožnili, aby se v potravinách množily bakterie.
Autor: Martina Dvořáková
 

comments powered by Disqus


Podobné články