Sušička odstraňuje vodu z potravin pomocí kombinace tepla a proudění vzduchu.
Mívá systém tácků, které se skládají na sebe, a na které naskládáte kousky potravin, spolu s ventilačním systémem nahoře, který umožňuje, aby tudy odcházela odpařená vlhkost. Tato kombinace Vám umožňuje naprostou kontrolu při sušení, s možností vytvořit buď měkké chuťovky nebo tuhé kožovité sušené maso.
Potraviny jako ovoce, zeleninu nebo kousky masa rozložte na tácky, které mají dírky nebo síťovinu. Potom tácky naskládejte na sebe a vložte do sušičky. Sušičky mívají ventilátor, který rozptyluje teplý vzduch, a zdroj tepla s nastavením teploty. Ventilátor fouká zahřátý vzduch na potraviny na táccích a kolem nich, čímž je pomalu suší, zatímco větracími otvory nahoře vypuzuje vlhkost. Jak se z potravin odpařuje vlhkost, suší se, což zastavuje činnost enzymů a bakterií, takže se tím potraviny konzervují. Potom můžete potraviny zabalit a uskladnit na pozdější použití.
Nakrájejte ovoce a zeleninu plátky silné asi půl centimetru, což se považuje za ideální velikost na sušení. Plátky položte na tácky a nechejte mezi nimi dostatek místa, aby tudy mohl dobře proudit vzduch. Ačkoli instrukce pro různé sušičky se liší, ovoce a zeleninu byste měli sušit při teplotě mezi 43 °C a 55 °C. V průběhu sušení byste měli všechny tácky otáčet, abyste zajistili rovnoměrné sušení všech plátků. Všeobecně platí, že čím vyšší je teplota při sušení, tím častěji musíte tácky otáčet.
Z půl kilogramu masa vznikne sušením asi 10 dkg sušeného masa, přičemž podle chuti můžete maso připravit měkké a ohebné nebo tvrdé téměř jako kámen.
Když budete sušit syrové maso, je nutné ho nejprve tepelně zpracovat ve vodě či v troubě při 70 °C, abyste usmrtili bakterie salmonely. Pak ho nakrájejte na plátky nebo na kousky, vyskládejte na tácky stejně jako ovoce nebo zeleninu, a dejte sušit.
Optimální teplota na sušení masa je mezi 55 °C a 60 °C, a po usušení ho můžete skladovat jeden až dva měsíce.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu