Návod k sušičce na potraviny IV.

V sušičce můžete připravovat zdravé pochutiny, jako je sušené ovoce a zelenina, nebo delikatesní sušené maso.

Některé sušičky se skládají z tácků, z nichž první postavíte na hřející základnu sušičky, a na ni pak všechny ostatní. Tyto sušičky jsou prostorově nastavitelné, takže Vám umožňují použít jeden tácek nebo třeba deset. Jiné sušičky mají podobu skříňky se zasunovacími tácky. Ať už používáte kterýkoli typ, potraviny naskládejte na tácky, nahoru dejte víko nebo zavřete dvířka, sušičku zapněte a nastavte na určitou teplotu.

Plodiny

Když budete sušit ovoce a zeleninu, je důležité zvolit prvotřídní plodiny a vyhnout se přezrálým nebo nedozrálým, protože by způsobily nekvalitní výsledek. Při přípravě na sušení ovoce a zeleninu umyjte, osušte a odkrojte z nich všechny kazy. Nakrájejte je na stejně velké kousky, doporučuje se tloušťka asi 5 mm. Pokud kousky sušené zároveň nemají stejnou velikost a tloušťku, bude obtížné sledovat dobu sušení. Kousky poskládejte na tácky tak, aby se nepřekrývaly.

Maso

Klasické recepty na sušení masa doporučovaly odřezat z hovězího masa tuk, nakrájet ho na plátky a ty vyskládat na tácky. Syrové maso se pak sušilo při 63 °C po dobu 8-10 hodin. V zájmu zdraví kvůli hrozbě bakterií E.coli a salmonely se tyto tradiční návody změnily. Před sušením se doporučuje zahřát maso při 70 °C a drůbež při 74 °C. Protože většina sušiček těchto teplot nedosahuje, musíte je tepelně zpracovat v troubě a před sušením, protože po usušení budou bakterie odolné vůči horku.

Nastavení teploty

Ovoce se suší při 57 °C a zelenina při 54 °C. Pokud při sušení kombinujete ovoce i zeleninu, nastavte sušičku na 57 °C. Doba sušení se značně liší podle typu sušené potraviny a podle okolní vlhkosti. Například sušení plátků jablek může trvat od 4 do 15 hodin. Někteří výrobci sušiček doporučují předehřát sušičku předtím, než na tácky dáte potraviny, a jiní doporučují nastavit na první asi hodinu o něco vyšší teplotu než je doporučená, a pak ji stáhnout na potřebnou teplotu.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Jak čistit sušičku na potraviny

Tácky elektrické sušičky jsou omyvatelné a často je možné je dávat i do myčky. Je však vhodné tácky odmočit v...
více…

Jak sušit ovoce v sušičce na potraviny

Skladovat větší množství ovoce déle než pár dní, nebo než pár týdnů, může být problematické. Příprava...
více…

Návod k elektrické sušičce

Elektrické sušičky suší a konzervují letní úrodu ovoce a zeleniny. V sušičkách můžete také připravovat tzv....
více…

Jak sušit v sušičce brambory

Sušení potravin má mnoho výhod. Sušené potraviny obsahují velmi málo vody, která umožňuje množení bakterií a...
více…

Jak používat elektrickou sušičku na potraviny s pěti tácky

Sušička na potraviny s pěti tácky je malý kuchyňský spotřebič, ve kterém můžete bez problémů usušit různé...
více…

Návod na sušení potravin v sušičce

Sušení je metoda konzervace potravin, která se používá odpradávna, a používá se stále coby jednoduchá metoda...
více…

Návod k sušičce na potraviny II.

Sušení je nejstarší formou konzervace potravin a moderní elektrické sušičky tuto metodu přenášejí i do 21....
více…

Návod k sušičce na potraviny

Sušička na potraviny se používá na sušení různých potravin. V průběhu sušení se z potravin odstraňuje voda....
více…

Jak srovnávat sušičky na potraviny

Myslivci je používají jednou za rok, aby si usušili maso ze zvěřiny, pěší turisté dvakrát za rok, aby si...
více…

Jak sušit ovoce a zeleninu v sušičce

Sušení je metoda konzervace potravin, při které se z nich odstraňuje voda. To brání množení bakterií a umožňuje...
více…