V sušičce můžete připravovat zdravé pochutiny, jako je sušené ovoce a zelenina, nebo delikatesní sušené maso.
Některé sušičky se skládají z tácků, z nichž první postavíte na hřející základnu sušičky, a na ni pak všechny ostatní. Tyto sušičky jsou prostorově nastavitelné, takže Vám umožňují použít jeden tácek nebo třeba deset. Jiné sušičky mají podobu skříňky se zasunovacími tácky. Ať už používáte kterýkoli typ, potraviny naskládejte na tácky, nahoru dejte víko nebo zavřete dvířka, sušičku zapněte a nastavte na určitou teplotu.
Když budete sušit ovoce a zeleninu, je důležité zvolit prvotřídní plodiny a vyhnout se přezrálým nebo nedozrálým, protože by způsobily nekvalitní výsledek. Při přípravě na sušení ovoce a zeleninu umyjte, osušte a odkrojte z nich všechny kazy. Nakrájejte je na stejně velké kousky, doporučuje se tloušťka asi 5 mm. Pokud kousky sušené zároveň nemají stejnou velikost a tloušťku, bude obtížné sledovat dobu sušení. Kousky poskládejte na tácky tak, aby se nepřekrývaly.
Klasické recepty na sušení masa doporučovaly odřezat z hovězího masa tuk, nakrájet ho na plátky a ty vyskládat na tácky. Syrové maso se pak sušilo při 63 °C po dobu 8-10 hodin. V zájmu zdraví kvůli hrozbě bakterií E.coli a salmonely se tyto tradiční návody změnily. Před sušením se doporučuje zahřát maso při 70 °C a drůbež při 74 °C. Protože většina sušiček těchto teplot nedosahuje, musíte je tepelně zpracovat v troubě a před sušením, protože po usušení budou bakterie odolné vůči horku.
Ovoce se suší při 57 °C a zelenina při 54 °C. Pokud při sušení kombinujete ovoce i zeleninu, nastavte sušičku na 57 °C. Doba sušení se značně liší podle typu sušené potraviny a podle okolní vlhkosti. Například sušení plátků jablek může trvat od 4 do 15 hodin. Někteří výrobci sušiček doporučují předehřát sušičku předtím, než na tácky dáte potraviny, a jiní doporučují nastavit na první asi hodinu o něco vyšší teplotu než je doporučená, a pak ji stáhnout na potřebnou teplotu.
Autor: Martina DvořákováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu