Návod na použití napařovače na sporák

V současnosti je na trhu k dostání řada napařovačů na sporák. Existuje napařovač, který bude vyhovovat každému rozpočtu a způsobu vaření, od bambusového, který se využívá v orientální kuchyni, až po velké napařovače z nerezové oceli.

Napařovače fungují tak, že stoupající pára z vody nebo vývaru připraví jídlo, díky čemuž je příprava v páře nízkotučným způsobem vaření zeleniny a některých druhů masa a ryb.

Co budete potřebovat:

  • pánev s pokličkou
  • vodu, vývar nebo víno
  • pánev wok

Návod:

Košíkové napařovače

  1. Dejte asi 3 cm vrstvu vody, vývaru nebo vína do pánve, která je dostatečně velká, aby pojala otevřený napařovač.
  2. Přiveďte tekutinu k varu.
  3. Vložte jídlo do košíku na napařování a opatrně ho dejte do pánve.
  4. Pánev přikryjte pokličkou a nechejte jídlo se připravovat, dokud nedosáhnete požadovaného výsledku. U zeleniny jako je hrášek nebo zelená fazole to může být 2-3 minuty, u objemnější zeleniny (např. květák nebo brokolice) to může být až 10 minut. Maso a ryby se obvykle v páře připravují 15-20 minut nebo dokud nejsou hotové.

Bambusové napařovače

  1. Dejte do pánve wok 5-10 cm vody, vývaru nebo vína a přiveďte k varu.
  2. Dejte jídlo do bambusové přihrádky napařovače. Pokud používáte více přihrádek, dejte naspod jídlo, které má nejdelší dobu přípravy. 
  3. Přikryjte napařovač víkem a postavte ho nad vařící tekutinu v pánvi. Nechejte připravovat po doporučenou dobu.

Nerezový hrnec s velkým napařovacím košíkem

  1. Na dně velkého hrnce přiveďte k varu 5-10 cm tekutiny.
  2. Vložte jídlo do košíku a vložte ho do hrnce.
  3. Přikryjte hrnec pokličkou a nechejte připravovat po doporučenou dobu.

Tipy a upozornění:

  • Když budete potřebovat zjistit přesný čas přípravy určitého jídla, podívejte se do tabulky. 
  • Když budete zvedat pokličku napařovače, otvírejte ji směrem od těla. Tím umožníte, aby pára unikla mimo Vás, a předejdete popálení rukou nebo obličeje.                                 
Autor: Martina Dvořáková
 

comments powered by Disqus


Podobné články