Návod na použití napařovače na sporák
V současnosti je na trhu k dostání řada napařovačů na sporák. Existuje napařovač, který bude vyhovovat každému rozpočtu a způsobu vaření, od bambusového, který se využívá v orientální kuchyni, až po velké napařovače z nerezové oceli.
Napařovače fungují tak, že stoupající pára z vody nebo vývaru připraví jídlo, díky čemuž je příprava v páře nízkotučným způsobem vaření zeleniny a některých druhů masa a ryb.
Co budete potřebovat:
-
pánev s pokličkou
-
vodu, vývar nebo víno
-
pánev wok
Návod:
Košíkové napařovače
-
Dejte asi 3 cm vrstvu vody, vývaru nebo vína do pánve, která je dostatečně velká, aby pojala otevřený napařovač.
-
Přiveďte tekutinu k varu.
-
Vložte jídlo do košíku na napařování a opatrně ho dejte do pánve.
-
Pánev přikryjte pokličkou a nechejte jídlo se připravovat, dokud nedosáhnete požadovaného výsledku. U zeleniny jako je hrášek nebo zelená fazole to může být 2-3 minuty, u objemnější zeleniny (např. květák nebo brokolice) to může být až 10 minut. Maso a ryby se obvykle v páře připravují 15-20 minut nebo dokud nejsou hotové.
Bambusové napařovače
-
Dejte do pánve wok 5-10 cm vody, vývaru nebo vína a přiveďte k varu.
-
Dejte jídlo do bambusové přihrádky napařovače. Pokud používáte více přihrádek, dejte naspod jídlo, které má nejdelší dobu přípravy.
-
Přikryjte napařovač víkem a postavte ho nad vařící tekutinu v pánvi. Nechejte připravovat po doporučenou dobu.
Nerezový hrnec s velkým napařovacím košíkem
-
Na dně velkého hrnce přiveďte k varu 5-10 cm tekutiny.
-
Vložte jídlo do košíku a vložte ho do hrnce.
-
Přikryjte hrnec pokličkou a nechejte připravovat po doporučenou dobu.
Tipy a upozornění:
-
Když budete potřebovat zjistit přesný čas přípravy určitého jídla, podívejte se do tabulky.
-
Když budete zvedat pokličku napařovače, otvírejte ji směrem od těla. Tím umožníte, aby pára unikla mimo Vás, a předejdete popálení rukou nebo obličeje.
Autor: Martina Dvořáková