Návod na používání sušičky na potraviny

Sušička na potraviny Vám umožní konzervovat přebytky úrody pro pozdější konzumaci. Sušené ovoce a zelenina se Vám budou snadno skladovat a můžete je použít, když budete potřebovat.

V sušičce můžete připravovat také sušené maso. Sušičku na potraviny si můžete koupit ve většině domácích a kuchyňských potřeb nebo si můžete koupit větší komerční sušičku přes internet.

Co budete potřebovat:

  • potraviny na sušení
  • citronovou šťávu
  • mísu
  • ostrý nůž

Návod:

  1. Tácky do sušičky umyjte a osušte. Podle modelu může mít sušička 3-11 tácků.
  2. V mělké míse si připravte směs z poloviny vody a poloviny citronové šťávy.
  3. Nakrájejte ovoce a zeleninu na plátky silné asi půl centimetru. Plátky namáčejte v citronové vodě. Tím předejdete jejich zhnědnutí nebo jiné změně barvy.
  4. Naskládejte ovoce a zeleninu v jedné vrstvě na tácky. Plátky se mohou dotýkat, ale nesmějí se překrývat.
  5. Naskládejte tácky na sebe a postavte je na základnu sušičky. Horní tácek přikryjte víkem. Pokud má Vaše sušička zasunovací tácky, zasuňte je do ní a zavřete dvířka.
  6. Zapněte sušičku a sušte, dokud ovoce nebo zelenina nebudou suché na dotek, ale stále trochu ohebné a ne křehké. Podívejte se do tabulek v manuálu, kde zjistíte přesné doby sušení pro různé druhy ovoce a zeleniny.

Tipy a upozornění:

  • Zatímco ovoce a zeleninu můžete sušit přímo tak, jak jste je sklidili, červené maso musíte uvařit při teplotě 70 °C a drůbež při 74 °C. Maso naložené do marinády vařte ve vodě nebo je pečte. Tím v mase usmrtíte škodlivé bakterie.
  • Maso na sušení krájejte na plátky silné asi půl centimetru.
  • Pokud nemáte elektrickou sušičku, můžete ovoce, zeleninu a maso sušit v troubě nastavené na nejnižší teplotu.
  • Až budou potraviny usušené, uskladněte je ve vzduchotěsných obalech a často kontrolujte, jestli se na nich neobjevila plíseň.
 

comments powered by Disqus


Podobné články


Jak funguje sušička na potraviny

Sušení potravin Sušička na potraviny funguje tak, že potraviny vystavuje po delší časový úsek mírnému teplu,...
více…

Jak čistit sušičku na potraviny

Tácky elektrické sušičky jsou omyvatelné a často je možné je dávat i do myčky. Je však vhodné tácky odmočit v...
více…

Jak sušit ovoce v sušičce na potraviny

Skladovat větší množství ovoce déle než pár dní, nebo než pár týdnů, může být problematické. Příprava...
více…

Návod k elektrické sušičce

Elektrické sušičky suší a konzervují letní úrodu ovoce a zeleniny. V sušičkách můžete také připravovat tzv....
více…

Jak sušit v sušičce brambory

Sušení potravin má mnoho výhod. Sušené potraviny obsahují velmi málo vody, která umožňuje množení bakterií a...
více…

Jak používat elektrickou sušičku na potraviny s pěti tácky

Sušička na potraviny s pěti tácky je malý kuchyňský spotřebič, ve kterém můžete bez problémů usušit různé...
více…

Návod na sušení potravin v sušičce

Sušení je metoda konzervace potravin, která se používá odpradávna, a používá se stále coby jednoduchá metoda...
více…

Návod k sušičce na potraviny II.

Sušení je nejstarší formou konzervace potravin a moderní elektrické sušičky tuto metodu přenášejí i do 21....
více…

Návod k sušičce na potraviny

Sušička na potraviny se používá na sušení různých potravin. V průběhu sušení se z potravin odstraňuje voda....
více…

Jak srovnávat sušičky na potraviny

Myslivci je používají jednou za rok, aby si usušili maso ze zvěřiny, pěší turisté dvakrát za rok, aby si...
více…