Návod na používání sušičky na potraviny

Sušička na potraviny Vám umožní konzervovat přebytky úrody pro pozdější konzumaci. Sušené ovoce a zelenina se Vám budou snadno skladovat a můžete je použít, když budete potřebovat.

V sušičce můžete připravovat také sušené maso. Sušičku na potraviny si můžete koupit ve většině domácích a kuchyňských potřeb nebo si můžete koupit větší komerční sušičku přes internet.

Co budete potřebovat:

  • potraviny na sušení
  • citronovou šťávu
  • mísu
  • ostrý nůž

Návod:

  1. Tácky do sušičky umyjte a osušte. Podle modelu může mít sušička 3-11 tácků.
  2. V mělké míse si připravte směs z poloviny vody a poloviny citronové šťávy.
  3. Nakrájejte ovoce a zeleninu na plátky silné asi půl centimetru. Plátky namáčejte v citronové vodě. Tím předejdete jejich zhnědnutí nebo jiné změně barvy.
  4. Naskládejte ovoce a zeleninu v jedné vrstvě na tácky. Plátky se mohou dotýkat, ale nesmějí se překrývat.
  5. Naskládejte tácky na sebe a postavte je na základnu sušičky. Horní tácek přikryjte víkem. Pokud má Vaše sušička zasunovací tácky, zasuňte je do ní a zavřete dvířka.
  6. Zapněte sušičku a sušte, dokud ovoce nebo zelenina nebudou suché na dotek, ale stále trochu ohebné a ne křehké. Podívejte se do tabulek v manuálu, kde zjistíte přesné doby sušení pro různé druhy ovoce a zeleniny.

Tipy a upozornění:

  • Zatímco ovoce a zeleninu můžete sušit přímo tak, jak jste je sklidili, červené maso musíte uvařit při teplotě 70 °C a drůbež při 74 °C. Maso naložené do marinády vařte ve vodě nebo je pečte. Tím v mase usmrtíte škodlivé bakterie.
  • Maso na sušení krájejte na plátky silné asi půl centimetru.
  • Pokud nemáte elektrickou sušičku, můžete ovoce, zeleninu a maso sušit v troubě nastavené na nejnižší teplotu.
  • Až budou potraviny usušené, uskladněte je ve vzduchotěsných obalech a často kontrolujte, jestli se na nich neobjevila plíseň.
Autor: Martina Dvořáková
 

comments powered by Disqus


Podobné články