Návod na používání sušičky na potraviny 
    
	
	Sušička na potraviny Vám umožní konzervovat přebytky úrody pro pozdější konzumaci. Sušené ovoce a zelenina se Vám budou snadno skladovat a můžete je použít, když budete potřebovat.
    
    
	
	V sušičce můžete připravovat také sušené maso. Sušičku na potraviny si můžete koupit ve většině domácích a kuchyňských potřeb nebo si můžete koupit větší komerční sušičku přes internet.
	Co budete potřebovat:
	- 
		potraviny na sušení
 
	- 
		citronovou šťávu
 
	- 
		mísu
 
	- 
		ostrý nůž
 
	Návod:
	- 
		Tácky do sušičky umyjte a osušte. Podle modelu může mít sušička 3-11 tácků.
 
	- 
		V mělké míse si připravte směs z poloviny vody a poloviny citronové šťávy.
 
	- 
		Nakrájejte ovoce a zeleninu na plátky silné asi půl centimetru. Plátky namáčejte v citronové vodě. Tím předejdete jejich zhnědnutí nebo jiné změně barvy.
 
	- 
		Naskládejte ovoce a zeleninu v jedné vrstvě na tácky. Plátky se mohou dotýkat, ale nesmějí se překrývat.
 
	- 
		Naskládejte tácky na sebe a postavte je na základnu sušičky. Horní tácek přikryjte víkem. Pokud má Vaše sušička zasunovací tácky, zasuňte je do ní a zavřete dvířka.
 
	- 
		Zapněte sušičku a sušte, dokud ovoce nebo zelenina nebudou suché na dotek, ale stále trochu ohebné a ne křehké. Podívejte se do tabulek v manuálu, kde zjistíte přesné doby sušení pro různé druhy ovoce a zeleniny.
 
	Tipy a upozornění:
	- 
		Zatímco ovoce a zeleninu můžete sušit přímo tak, jak jste je sklidili, červené maso musíte uvařit při teplotě 70 °C a drůbež při 74 °C. Maso naložené do marinády vařte ve vodě nebo je pečte. Tím v mase usmrtíte škodlivé bakterie.
 
	- 
		Maso na sušení krájejte na plátky silné asi půl centimetru.
 
	- 
		Pokud nemáte elektrickou sušičku, můžete ovoce, zeleninu a maso sušit v troubě nastavené na nejnižší teplotu.
 
	- 
		Až budou potraviny usušené, uskladněte je ve vzduchotěsných obalech a často kontrolujte, jestli se na nich neobjevila plíseň.
 
    
	
      
    
    	Autor: Martina Dvořáková