Návod na používání sušičky na potraviny
Sušička na potraviny Vám umožní konzervovat přebytky úrody pro pozdější konzumaci. Sušené ovoce a zelenina se Vám budou snadno skladovat a můžete je použít, když budete potřebovat.
V sušičce můžete připravovat také sušené maso. Sušičku na potraviny si můžete koupit ve většině domácích a kuchyňských potřeb nebo si můžete koupit větší komerční sušičku přes internet.
Co budete potřebovat:
-
potraviny na sušení
-
citronovou šťávu
-
mísu
-
ostrý nůž
Návod:
-
Tácky do sušičky umyjte a osušte. Podle modelu může mít sušička 3-11 tácků.
-
V mělké míse si připravte směs z poloviny vody a poloviny citronové šťávy.
-
Nakrájejte ovoce a zeleninu na plátky silné asi půl centimetru. Plátky namáčejte v citronové vodě. Tím předejdete jejich zhnědnutí nebo jiné změně barvy.
-
Naskládejte ovoce a zeleninu v jedné vrstvě na tácky. Plátky se mohou dotýkat, ale nesmějí se překrývat.
-
Naskládejte tácky na sebe a postavte je na základnu sušičky. Horní tácek přikryjte víkem. Pokud má Vaše sušička zasunovací tácky, zasuňte je do ní a zavřete dvířka.
-
Zapněte sušičku a sušte, dokud ovoce nebo zelenina nebudou suché na dotek, ale stále trochu ohebné a ne křehké. Podívejte se do tabulek v manuálu, kde zjistíte přesné doby sušení pro různé druhy ovoce a zeleniny.
Tipy a upozornění:
-
Zatímco ovoce a zeleninu můžete sušit přímo tak, jak jste je sklidili, červené maso musíte uvařit při teplotě 70 °C a drůbež při 74 °C. Maso naložené do marinády vařte ve vodě nebo je pečte. Tím v mase usmrtíte škodlivé bakterie.
-
Maso na sušení krájejte na plátky silné asi půl centimetru.
-
Pokud nemáte elektrickou sušičku, můžete ovoce, zeleninu a maso sušit v troubě nastavené na nejnižší teplotu.
-
Až budou potraviny usušené, uskladněte je ve vzduchotěsných obalech a často kontrolujte, jestli se na nich neobjevila plíseň.
Autor: Martina Dvořáková