Návod na sušení potravin v sušičce

Sušení je metoda konzervace potravin, která se používá odpradávna, a používá se stále coby jednoduchá metoda uchovávání sklizených plodin pro pozdější konzumaci.

Existují různé metody sušení, ale nejjednodušší z nich je použití elektrické sušičky. Ve většině případů se potraviny suší od 6 do 24 hodin.

Co budete potřebovat:

  • ostrý nůž
  • vzduchotěsné nádoby nebo sáčky

Návod:

  1. Umyjte a osušte tácky do sušičky.
  2. Připravte potraviny na sušení tak, že je nakrájíte na plátky silné asi půl centimetru. Menší ovoce stačí přepůlit nebo ho můžete sušit celé.
  3. Naskládejte potraviny v jedné vrstvě na tácky sušičky. Kousky se smí dotýkat, ale nesmí se překrývat.
  4. Naskládejte tácky na sebe na základu sušičky a horní tácek přikryjte víkem. U některých modelů se tácky zasunují do regálů v sušičce.
  5. Zapojte sušičku do zásuvky a zapněte ji. Pokud má sušička nastavení teploty, nastavte ji na 60 °C.
  6. Zeleninu sušte, dokud nebude kožovitá nebo křehká. Ovoce sušte, dokud nebude tuhé, ale stále pružné. Maso sušte, dokud nebude mít tmavou barvu a při ohnutí se nebude lámat do ostrých špiček.
  7. Sušené potraviny uskladněte na 5 dní ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě. Pokud se v nádobě objeví vlhkost, musíte dát potraviny znovu do sušičky a dosušit je.

Tipy a upozornění:

  • Doporučuje se zeleninu nejprve spařit, ale není to nezbytné.
  • Potraviny, které hnědnou (jablka, hrušky, banány, lilek) před sušením namočte do citronové šťávy.
Autor: Martina Dvořáková
 

comments powered by Disqus


Podobné články