Návod na sušení potravin v sušičce
Sušení je metoda konzervace potravin, která se používá odpradávna, a používá se stále coby jednoduchá metoda uchovávání sklizených plodin pro pozdější konzumaci.
Existují různé metody sušení, ale nejjednodušší z nich je použití elektrické sušičky. Ve většině případů se potraviny suší od 6 do 24 hodin.
Co budete potřebovat:
-
ostrý nůž
-
vzduchotěsné nádoby nebo sáčky
Návod:
-
Umyjte a osušte tácky do sušičky.
-
Připravte potraviny na sušení tak, že je nakrájíte na plátky silné asi půl centimetru. Menší ovoce stačí přepůlit nebo ho můžete sušit celé.
-
Naskládejte potraviny v jedné vrstvě na tácky sušičky. Kousky se smí dotýkat, ale nesmí se překrývat.
-
Naskládejte tácky na sebe na základu sušičky a horní tácek přikryjte víkem. U některých modelů se tácky zasunují do regálů v sušičce.
-
Zapojte sušičku do zásuvky a zapněte ji. Pokud má sušička nastavení teploty, nastavte ji na 60 °C.
-
Zeleninu sušte, dokud nebude kožovitá nebo křehká. Ovoce sušte, dokud nebude tuhé, ale stále pružné. Maso sušte, dokud nebude mít tmavou barvu a při ohnutí se nebude lámat do ostrých špiček.
-
Sušené potraviny uskladněte na 5 dní ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě. Pokud se v nádobě objeví vlhkost, musíte dát potraviny znovu do sušičky a dosušit je.
Tipy a upozornění:
-
Doporučuje se zeleninu nejprve spařit, ale není to nezbytné.
-
Potraviny, které hnědnou (jablka, hrušky, banány, lilek) před sušením namočte do citronové šťávy.
Autor: Martina Dvořáková