Nebezpečí požárů u topinkovačů

Mnozí lidé se cítí ztraceni bez svého ranního toastu stejně tak jako bez své ranní kávy. Teplá křupavá topinka s máslem je základem snídaně, kterým správně začnete den, zvlášť pokud si na ni dáte marmeládu od babičky.

Topinku si můžete připravit v topinkovači, v topinkové troubě nebo na roštu v troubě. Standardní topinkovač se dvěma nebo se čtyřmi otvory na chleba je základní pomůckou v kuchyni, ale jeho bezpečnost je sporná. Topinkovače každý rok způsobí nespočet požárů a nevyčíslitelné škody na majetku. Nebezpečí přichází v několika podobách a přiměje Vás přemýšlet dvakrát, než se rozhodnete topinkovač použít.

Nezanedbávejte stav kabelu.

Elektrický kabel u topinkovače má důležitou funkci. Nejenže přivádí elektřinu ze zásuvky ve stěně do spotřebiče, aby mohl fungovat, ale také bezpečně izoluje dráty, které elektřinu vedou. Pokud se kabel taví, je snížená jeho ochrana a může se stát cokoli včetně vzniku ohně. Poškozený, pozohýbaný nebo roztavený kabel má být znamením, že přístroj není bezpečné používat, protože můžete dostat přinejmenším ránu proudem. Poškozený kabel může způsobit požár dokonce i když přístroj právě nepoužíváte, takže byste ho měli odpojit ze zásuvky a uschovat.

Drobky jsou pro ptáčky.

Ani ta nejlepší hospodyňka nečistí topinkovač každý den. O dně topinkovače platí, že „co není na očích, neexistuje.“ Drobky skryté dole u topného tělesa však představují nebezpečí požáru. Suché drobky z chleba dobře hoří. Spojte je s blízkostí rozpáleného topného tělesa a začnou doutnat, ne-li přímo hořet. Topinkovač je potřeba udržovat bez drobků a jiných zbytků, aby fungoval co nejlépe a nejbezpečněji.

Máslo až pak.

Věřte tomu nebo ne, některé požáry od topinkovačů zaviní lidé, kteří se v nich snaží rozpouštět máslo. Když dáte toast namazaný máslem do topinkovače, to skapává na topné těleso. Pokud jste viděli, jak z uzeniny opékané nad ohněm kape šťáva a tuk, víte, že mastnota po styku se žhavým povrchem vzplane. Totéž nastane, když se pokoušíte rozpustit máslo na chlebu a zároveň ho opéct. Nejlepším řešením je chleba nejprve opéct a pak teprve namazat.

Stalo se…

V USA bylo staženo z prodeje 10 000 topinkovačů kvůli uvolněným drátům a 106 000 kvůli špatným elektrickým kontaktům. Podle statistik v roce 1998 jen v USA topinkovače způsobily 2 200 požárů. Topinkovače se od té doby zkvalitnily, mají automatické vypínání v případě přehřátí a snadněji se čistí, přesto je s nimi spojené určité nebezpečí. V roce 2008 byly zaznamenány dva případy, kdy byly topinkovače od různých výrobců vráceny, protože nešly vypnout. Výrobci chrlí topinkovače, ale jsou s nimi přesto spojené vady a rizika. Před koupením topinkovače byste si proto měli udělat důkladný průzkum a zvážit pro a proti. V tomto ohledu může být bezpečnější přejít na cereální pečivo. 

Náš tip:

Prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat správný topinkovač.

Autor: Lenka Kostková
 

comments powered by Disqus


Podobné články