Nevýhody vakuování

Vakuování potravin je stále oblíbenější, protože lidé nakupují více a více potravin.

Aby ušetřili, častěji nakupují v supermarketech, v diskontech nebo na tržištích, kde mohou koupit větší množství za výhodnou cenu. Abyste předešli zkažení potravin, musíte je buď poměrně rychle zkonzumovat nebo je uskladnit. Vakuování Vám pomůže skladovat potraviny bezpečně a efektivně po delší dobu. Má však i své nevýhody, které byste měli zvážit předtím, než si vakuovačku koupíte.

Náklady

Vakuovačky mohou být drahé, cena závisí na jejich kvalitě a velikosti. Dále jsou tu přidružené náklady za balicí materiál, který se prodává v podobě rolí nebo sáčků. Přestože vakuovačka Vám dlouhodobě může ušetřit peníze, měli byste zvážit, nakolik ji skutečně budete používat. Pokud máte malý mrazák a nekupujete potraviny ve velkém, vakuovačka pro Vás nejspíš nebude dobrou investicí. Před jejím zakoupením si proto spočítejte náklady a možné úspory.

Bezpečnost

Hlavním přínosem vakuování je odstranění kyslíku z balíčku. Některé bakterie způsobující zkázu potravin potřebují kyslík, aby mohly přežít a množit se, a bez kyslíku vydrží potraviny mnohem déle, protože v nich nebudou bakterie působit. Avšak prostředí bez kyslíku má i své nevýhody. Existují škodlivé bakterie, které mají rády prostředí bez kyslíku a velmi dobře se jim daří ve vakuovaných potravinách. Pokud jste si jisti, že jsou Vaše potraviny zcela čisté a ničím nekontaminované, potom tohle není problém, ale pokud si jistí nejste, neměli byste je vakuovat, protože tím byste vytvořili ideální líheň pro nebezpečné bakterie způsobující botulismus.

Mylné názory

Vakuování potravin nenahrazuje správnou manipulaci s nimi a správné uskladnění. Zmrazené potraviny musíte skladovat v mrazáku a nechat je roztát vhodným způsobem, abyste minimalizovali šíření bakterií. Vakuování navíc není totéž co tepelné zpracování, při kterém se zničí bakterie, takže pokud bakterie v potravinách byly na počátku, budou tam stále, až sáček otevřete. Vakuováním se potraviny nestanou automaticky bezpečné aniž by byla potřeba dávat pozor. Musíte být i nadále opatrní ohledně jejich bezpečnosti.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Jakým způsobem vakuové balení chrání potraviny?

Vliv vakuového balení na potraviny Vakuování pomáhá konzervovat potraviny tak, že se při něm odstraňuje vzduch...
více…

Jak funguje vakuovačka?

Odstraňování vzduchu z vakuovacího sáčku. Když vložíte potravinu do vakuovacího sáčku a sáček dáte do...
více…

Jak vakuovat zeleninu II.

Vakuované potraviny vydrží déle čerstvé, protože byl před uzavřením z balíčku odstraněn vzduch. Vzduchotěsné...
více…

Návod k vakuovačce II.

Elektrická vakuovačka odstraňuje vzduch z vakuovacích sáčků nebo nádob, čímž prodlužuje životnost potravinám...
více…

Jak vakuovat maso do mrazáku

Kyslík není přítelem masa, dokonce ani v mrazáku, kde může způsobit poškození masa mrazem nebo kde maso může...
více…

Jak opravit vakuovačku

Vakuovačkou odstraníte kyslík a vlhkost ze sáčků s potravinami, čímž je ochráníte před ztrátou vůně a...
více…

Návod k elektrické vakuovačce

Elektrické vakuovačky vakuově balí potraviny do fólie, díky čemuž tyto potraviny vydrží dvakrát až třikrát tak...
více…

Jak kupovat vakuovačku

Vakuovačka funguje tak, že odstraňuje vzduch, který potraviny obklopuje. Tím potraviny vydrží mnohem déle čerstvé...
více…

Jak vakuovat potraviny do mrazáku

Vakuování je nejlepším způsobem, jak potraviny v mrazáku uchovat čerstvé. Protože se ze sáčku odsaje veškerý...
více…

Jak s vakuovačkou marinovat

Když jste se naučili, jak s vakuovačkou vakuovat potraviny na uskladnění, teď se dozvíte, jak s ní marinovat....
více…