Domácí pekárny jsou spotřebiče specializované na přípravu těsta a pečení chleba, takže si v nich můžete připravit domácí chléb místo kupovaného.
Můžete se těšit z čerstvého chleba, který bude navíc výživnější a zdravější, protože nebude obsahovat konzervační látky. Domácí pekárny mají různé doplňky a je k nim řada receptů, takže neslouží pouze k přípravě tradičního chleba. S domácí pekárnou také ušetříte peníze ve srovnání s tím, kdybyste chleba kupovali v obchodě.
Chleba připravený v domácí pekárně neobsahuje konzervační látky, takže obvykle vydrží pouze dva až tři dny. Pokud ho zabalíte a zmrazíte, můžete ho skladovat až měsíc. Protože domácí chleba vydrží tak krátkou dobu, měli byste před koupí domácí pekárny zvážit, kolik osob bude chleba jíst, a koupit si odpovídající velikost pekárny.
K domácím pekárnám bývají často přiložené recepty, které byly výrobcem v pekárně vyzkoušeny. Můžete si však vytvořit i vlastní recepty, ačkoli k tomu bude nejspíš potřeba experimentovat, dokud neobjevíte recept, který bude fungovat. Některé pekárny mají další prvky na různé typy chleba. Například chléb pouze z pšeničné mouky vyžaduje delší hnětení. Další program přidá do chleba ovoce či oříšky.
Některé domácí pekárny mají časovač, který Vám umožní si chleba připravit předem. Často mívají nastavení, které umožňuje určit velikost a tvar chleba a dobu, po kterou se bude chleba připravovat. V domácí pekárně připravíte chleba rychleji a s menším nepořádkem než tradiční technikou, při které suroviny znečistí pracovní desku i podlahu. Některé domácí pekárny upečou chleba za méně než hodinu, ten však bude méně kvalitní než upečený obvyklým způsobem. Celozrnný chleba se peče déle než bílý chleba.
V některých pekárnách můžete připravit i jiné potraviny než jen chleba, např. koláč nebo různá těsta. Kvalitní pekárny mají zařízení pouze pro pečení, které Vám umožní připravovat např. pizzu nebo rohlíky. Můžete v nich připravovat také speciální chleba pro lidi s různými dietami, např. chleba s nízkým obsahem soli.
Domácí pekárny bývají obvykle bílé nebo nerezové, takže se hodí do jakékoli kuchyně. Pekárny mívají pečicí nádoby různých tvarů, takže si můžete připravit různé tvary chleba. Chleba může být kulatý, hranatý nebo obdélníkový. Pečicí nádoba bývá vyjímatelná, díky čemuž je pečení i čištění snadnější.
Domácí pekárny nespotřebují při pečení chleba příliš energie, obvykle asi 0,36 kWh. Když pracujete s domácí pekárnou, nechávejte vždy větrací otvory volné, aby se pekárna nepřehřála.
Když pekárna chléb dopeče, vyjměte ho z ní co možná nejdříve, pokud ovšem pekárna nemá prvek ohřívání. Chléb bývá velmi horký, proto si chraňte ruce, když ho budete vyjímat z pekárny. Pokud pekárna vytvoří v chlebu díru, obraťte ho, aby z něj mohla dírou unikat pára.
Autor: Lenka KostkováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu