O mixérech

Mixér je kuchyňský spotřebič používaný k míchání nebo rozmělňování potravin.

Některé funkce mixérů, např. výroba hustých směsí jako je majonéza, hnětení těsta apod., byly převzaty kuchyňskými roboty. Mixéry však stále mají mnoho využití.

Historie.

První elektrický mixér byl patentován v roce 1922 v USA a byl určen k výrobě mléčných koktejlů (milk shakes) v automatech. Od té doby firma jeho vynálezce dvakrát změnila majitele a v roce 1935 byl původní design vylepšen. Od té doby se mixéry rozšířily po celém světě a jsou k dostání v mnoha různých typech a modelech.

Mixéry.

Mixéry se používají v komerční i soukromé sféře k mnoha různým úkolům. Nejčastěji se v nich drtí led, smíchávají a spojují různé látky, vyrábí se ovocné šťávy smoothies nebo různé kaše, drtí drobné pevné částice jako je koření, smíchávají pevné i tekuté látky a pevné se rozmíchávají do tekutých. Mixéry s trochu odlišným uspořádáním se používají také při výzkumu potravin a v mikrobiologických laboratořích.

Charakteristika.

Tradiční mixér se skládá z krytu, čepele, motoru a nádoby na potraviny a/nebo na tekutiny. Nádoba může být ze skla, z plastu nebo i z nerezové oceli či porcelánu a na stěně mívá kalibraci. Nádoba se přikrývá víčkem, aby tekutiny při mixování nevystříkly.
Elektrický motor chlazený ventilátorem je umístěn uvnitř a pohání čepele. Gumové těsnění umístěné mezi základnou (motorem) a nádobou chrání motor, aby se do něj nedostaly tekutiny nebo kousky potravin. Moderní mixéry mívají několik rychlostí a možností nastavení.

Typy.

Existují dva základní typy mixérů. Stolní mixér je tradiční pevně stojící typ. Nedávným vynálezem jsou ruční mixéry, kterým se také říká ponorné. Jsou malé a lehké, navržené tak, aby je mohl uživatel ponořit do tekutiny nebo do směsi tekutých a pevných látek, kterou chce mixovat. Nejčastěji se pomocí nich mixují polévky nebo zeleninové kaše. Ruční mixéry jsou přenosné a skládají se ze dvou částí: z krytu motoru, který je zároveň držadlem, a z násady, ke které je připojená čepel.

Výhody.

Mixéry nabízejí v kuchyni mnoho výhod. Dokážou rychle a jednolitě spojit pevné části s tekutými. Dokážou sekat, krájet na kostky, mísit, spojovat a vyrábět kaše tak snadno, jak toho rukou nikdy nedosáhnete, čímž se zkrátí čas přípravy jídla. Mixéry také pomáhají při dietách, protože díky nim můžete do nich zařadit čerstvé ovoce a zeleninu, ze kterých připraví kaše. Ovocné koktejly smoothies jsou v USA velmi populární, protože mají vysokou nutriční hodnotu a skvěle chutnají.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Součásti mixéru

Mixéry mohou působit při sekání oříšků, při výrobě hrachové kaše nebo při míchání vajec jako kouzelné...
více…

Jak vybrat mixér 2

Máte rádi smoothie? Nebo jiné studené mléčné koktejly? Potom byste si měli koupit mixér. Nejenže je tento...
více…

Mixér v porovnání s kuchyňským robotem

Kvůli omezenému místu na kuchyňské lince v mnoha kuchyních ať už v bytech nebo v domech se musí kuchaři často...
více…

Jak vyčistit mixér bez drhnutí

Pokud jste jako většina ostatních lidí, mixér je pro Vás jedním z nejoblíbenějších malých kuchyňských...
více…

Jak používat ruční mixér

Ruční mixéry (ponorné mixéry) jsou praktickým zařízením do kuchyně, kterým vyrobíte jednu porci nápoje,...
více…

Jak používat mixér

Sekání oříšků, mixování polévky, příprava smoothie. Mixér se hodí ke všem těmto úkolům i k mnoha...
více…

Jak pečovat o kuchyňský mixér

Mixér je užitečný v každém ročním období. Lidé ho zvláště rádi používají v létě, když je...
více…

Jak opravit mixér

Mixér funguje díky čepelím spojeným spojkou s motorem. Motor mixéru se snadno přetíží, protože není navržený...
více…

Jak nabrousit čepele mixéru

U mixérů používaných na drcení ledu a jiných tvrdých materiálů se časem opotřebují okraje čepelí. Když...
více…

Jak funguje motor mixéru

Základy. Motor mixéru je všeobecně celkem jednoduchý, je to malý vzduchem chlazený motorek umístěný v krytu...
více…