Odstranění rzi z mlecího kotouče mlýnku na maso
Z mlecího kotouče mlýnku na maso můžete bez problémů odstranit rez, takže bude znovu v dobrém stavu a připravený k použití.
Mlecí kotouč mlýnku na maso je vyměnitelný kovový kotouč (disk)proděravělý menšími či většími otvory, které určují jemnost namletí masa, jež z mlýnku vychází. Když tento disk necháte špinavý nebo ho nesprávně uložíte, může se na něm vytvořit vrstva rzi. Kovový lesk disku lze obnovit oškrábáním rzi z jeho povrchu.
Co budete potřebovat:
- utěrku
- špachtli na tmel
- minerální nebo rostlinný olej
- drátěný kartáč
- gumové rukavice
- jemnou drátěnku
- jehlový pilník
- tekutý prostředek na nádobí
- vzduchotěsnou nádobu
Návod:
- Utěrku poskládejte a položte na ni rezavý kotouč z mlýnku. Jednou rukou kotouč držte a přitom se snažte z něj špachtlí oškrábat větší uvolněné kousky rzi. Při škrábání obou stran disku škrábejte špachtlí směrem od těla.
- Na obě strany kotouče naneste pár kapek minerálního nebo rostlinného oleje a vydrhněte je drátěným kartáčem. Drhněte středně silným tlakem těsnými kruhovými pohyby a snažte se odstranit co nejvíce rzi, co půjde. Kartáč s nerezovými nebo mosaznými štětinami a s ohnutým držadlem je na odstraňování rzi nejlepší.
- Nasaďte si pevné gumové rukavice, vezměte kotouč a vydrhněte ho jemnou drátěnkou bez použití jakéhokoli čisticího prostředku. Používejte mírnější tlak a pracujte těsnými kruhovými pohyby, zvláštní pozornost věnujte odolným místům, kde se drží rez.
- Znovu na disk naneste olej a jehlovým pilníkem vyčistěte rez z obou stran z jednotlivých otvorů. Pilníkem v každém otvoru otáčejte. Stupňovaný jehlový pilník má úzkou špičku, která pasuje i do nejmenších otvorů nejjemnějšího mlecího kotouče.
- Vyčištěný mlecí kotouč umyjte od oleje prostředkem na nádobí a důkladně ho osušte. Kotouč můžete buď hned použít nebo ho uložit s vrstvou minerálního či rostlinného oleje ve vzduchotěsné nádobě.
Tipy a upozornění:
- Po každém použití mlecí disk vyčistěte a osušte, aby se na něm nevytvořila nová rez.