Péče o domácí pekárnu

Mnoho lidí rádo peče domácí chleba a investuje proto do domácí pekárny (chlebovače). Domácí pekárny bývají drahé, proto je důležité pekárnu správně čistit a udržovat, aby dlouho vydržela a stále pekla výborný chleba.

Co budete potřebovat:

  • měkký hadr nebo houbu
  • jemný přípravek na nádobí
  • gumovou špachtli

Návod:

  1. Vyjměte z pekárny hnětací lopatky, pečicí nádobu a jiné odnímatelné části a umyjte je zvlášť. Pokud je na nich připečený chleba, namočte je do teplé vody s prostředkem na nádobí, dokud nepůjdou zbytky snadno odstranit. Nepoužívejte na ně žádné abrazivní čističe, protože byste je mohli poškrabat a poškodit. Nedávejte tyto části do myčky, pokud to v manuálu není vysloveně doporučeno. Nejvhodnější je umývat je ručně.
  2. Domácí pekárnu odpojte ze zásuvky předtím, než ji budete čistit zvenku i zevnitř. Pekárnu nečistěte, když je ještě horká, dejte ji dostatek času, aby po použití vychladla. Čistěte ji měkkým hadrem nebo houbou a vodou s prostředkem na nádobí. Nepoužívejte žínku, drátěnku nebo jiné abrazivní pomůcky, protože byste poškrábali její nepřilnavý povrch. Pekárnu nikdy neponořujte do vody a nedávejte ji do myčky.
  3. Jemně setřete povrch pekárny a odstraňte z ní drobky a skvrny. Měkkým hadrem nebo gumovou špachtlí odstraňte zbytky připečeného těsta z vnitřku pekárny. Nenalévejte nikdy přímo do pekárny vodu. Dávejte pozor, abyste neohnuli nebo nezlomili topná tělesa uvnitř, protože tím byste zničili celou pekárnu. Pečicí nádobu nečistěte, když je v pekárně, vždy ji nejprve vyjměte.
  4. Suchou utěrkou osušte povrch i vnitřek pekárny. Osušte také pečicí nádobu a lopatky předtím, než je vrátíte do pekárny. Když pekárnu usušíte a složíte, zavřete dvířka, aby se dovnitř nedostal prach a špína. Zajistěte elektrický kabel, aby se neuvolnil a nepoškodil. Domácí pekárnu uskladněte na bezpečném místě, kde ji nepoškrábou hrnce a pánve. Na pekárnu nepokládejte těžké předměty.
 

comments powered by Disqus


Podobné články


O domácích pekárnách

Domácí pekárny jsou spotřebiče specializované na přípravu těsta a pečení chleba, takže si v nich můžete...
více…

Domácí pekárny – tipy a časté dotazy

Neexistuje snad příjemnější vůně, než je vůně čerstvě upečeného chleba. Domácí chléb má výbornou chuť a...
více…

Jak funguje domácí pekárna II.

Příprava ingrediencí Příprava chleba v domácí pekárně vyžaduje suroviny podle receptu, které však musí být...
více…

Časté chyby při pečení domácího chleba

Domácí chleba snese leccos, ale některé chyby překonává těžko. Když budete před pečením dalšího bochníku...
více…

Jak funguje domácí pekárna

Vložení surovin Domácí pekárna provádí v podstatě tytéž úkony jako člověk, který připravuje a peče...
více…

Jak v domácí pekárně upéct chleba

Chleba koupený v obchodním domě se nemůže chutí ani vůní srovnávat s doma upečeným chlebem. Pro mnoho lidí...
více…

Příprava chleba v domácí pekárně

Domácí pekárna je spotřebič, který Vám umožní si doma péct vlastní chleba bez použití trouby. S domácí...
více…

Srovnávání domácích pekáren

Pokud milujete chuť, vůni a strukturu čerstvě upečeného chleba, ale postrádáte zkušenosti nebo dostatek času na...
více…

Jak snadno vyčistit domácí pekárnu

Domácí pekárna Vám umožňuje si doma poměrně snadno připravovat čerstvý teplý chleba. Stejně jako jiné...
více…

Návod, jak v domácí pekárně upéct chleba

Čerstvě upečený chléb je něco úžasného. Těžko můžete srovnávat koupený chléb s tím, který jste právě...
více…