Péče o domácí pekárnu

Mnoho lidí rádo peče domácí chleba a investuje proto do domácí pekárny (chlebovače). Domácí pekárny bývají drahé, proto je důležité pekárnu správně čistit a udržovat, aby dlouho vydržela a stále pekla výborný chleba.

Co budete potřebovat:

  • měkký hadr nebo houbu
  • jemný přípravek na nádobí
  • gumovou špachtli

Návod:

  1. Vyjměte z pekárny hnětací lopatky, pečicí nádobu a jiné odnímatelné části a umyjte je zvlášť. Pokud je na nich připečený chleba, namočte je do teplé vody s prostředkem na nádobí, dokud nepůjdou zbytky snadno odstranit. Nepoužívejte na ně žádné abrazivní čističe, protože byste je mohli poškrabat a poškodit. Nedávejte tyto části do myčky, pokud to v manuálu není vysloveně doporučeno. Nejvhodnější je umývat je ručně.
  2. Domácí pekárnu odpojte ze zásuvky předtím, než ji budete čistit zvenku i zevnitř. Pekárnu nečistěte, když je ještě horká, dejte ji dostatek času, aby po použití vychladla. Čistěte ji měkkým hadrem nebo houbou a vodou s prostředkem na nádobí. Nepoužívejte žínku, drátěnku nebo jiné abrazivní pomůcky, protože byste poškrábali její nepřilnavý povrch. Pekárnu nikdy neponořujte do vody a nedávejte ji do myčky.
  3. Jemně setřete povrch pekárny a odstraňte z ní drobky a skvrny. Měkkým hadrem nebo gumovou špachtlí odstraňte zbytky připečeného těsta z vnitřku pekárny. Nenalévejte nikdy přímo do pekárny vodu. Dávejte pozor, abyste neohnuli nebo nezlomili topná tělesa uvnitř, protože tím byste zničili celou pekárnu. Pečicí nádobu nečistěte, když je v pekárně, vždy ji nejprve vyjměte.
  4. Suchou utěrkou osušte povrch i vnitřek pekárny. Osušte také pečicí nádobu a lopatky předtím, než je vrátíte do pekárny. Když pekárnu usušíte a složíte, zavřete dvířka, aby se dovnitř nedostal prach a špína. Zajistěte elektrický kabel, aby se neuvolnil a nepoškodil. Domácí pekárnu uskladněte na bezpečném místě, kde ji nepoškrábou hrnce a pánve. Na pekárnu nepokládejte těžké předměty.
Autor: Martina Dvořáková
 

comments powered by Disqus


Podobné články