Lidé kteří grilují, se dohadují o tom, která metoda grilování je lepší, zda využití plynového grilu nebo grilu na dřevěné uhlí.
Každá z nich má své pro a proti, ale ve výsledku záleží jen na osobních preferencích.
Závisí na grilu, avšak plynové grily obvykle nedosahují dostatečně vysoké teploty, která by jídlo sežehla, což je asi 315 °C.
Grily na dřevěné uhlí mohou dosáhnout teploty až přes 370 °C. Typ dřevěného uhlí, které používáte, definitivně rozhodne o dosažené teplotě.
Plynový gril můžete čistit po použití nebo před použitím. Když ho budete chtít vyčistit, zapněte plamen a nechejte ho, aby spálil zbytky jídla na roštu. Když k tomu dojde, rošt přestane kouřit a vy ho pak můžete vydrhnout kartáčem do čista.
Když budete chtít čistit gril na dřevěné uhlí, po každém použití vydrhněte rošt kartáčem a vysypte nádobu s popelem.
Utřete místa, kam se pokládá jídlo, a nedotýkejte se jich, aby se na ně nedostaly bakterie.
Pokud často grilujete na plynovém grilu, budete se muset o gril poměrně hodně starat, abyste zajistili podmínky pro nejlepší kvalitu grilovaného jídla. Obvyklá údržba zahrnuje vyměňování plynové bomby, kontrolu připojení plynu a jeho vedení a výměnu briket vedoucích teplo.
Grily na dřevěné uhlí se snadno udržují. Pouze jednou za rok vyměníte rošt, možná dříve nebo později podle toho, jak často grilujete.
Když gril, ať už plynový nebo na uhlí, nepoužíváte, zakrývejte ho, abyste minimalizovali jeho nutnou údržbu.
Plynový gril se skvěle hodí na přípravu choulostivých potravin, jako je zelenina nebo ovoce, ty však mohou z grilu na uhlí chutnat příliš kouřově. Když na něm připravujete maso, můžete použít kovové víko s otvory, a tím získat stejně skvělou chuť jako z grilu na uhlí.
Nezáleží na tom, jak budete na grilu na uhlí grilovat, vždy Vaše jídlo získá tu typickou kouřovou letní vůni.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu