Plynové grily a grily na dřevěné uhlí

Lidé kteří grilují, se dohadují o tom, která metoda grilování je lepší, zda využití plynového grilu nebo grilu na dřevěné uhlí.

Každá z nich má své pro a proti, ale ve výsledku záleží jen na osobních preferencích.

Teplota.

Závisí na grilu, avšak plynové grily obvykle nedosahují dostatečně vysoké teploty, která by jídlo sežehla, což je asi 315 °C.
Grily na dřevěné uhlí mohou dosáhnout teploty až přes 370 °C. Typ dřevěného uhlí, které používáte, definitivně rozhodne o dosažené teplotě.

Čištění.

Plynový gril můžete čistit po použití nebo před použitím. Když ho budete chtít vyčistit, zapněte plamen a nechejte ho, aby spálil zbytky jídla na roštu. Když k tomu dojde, rošt přestane kouřit a vy ho pak můžete vydrhnout kartáčem do čista.
Když budete chtít čistit gril na dřevěné uhlí, po každém použití vydrhněte rošt kartáčem a vysypte nádobu s popelem.
Utřete místa, kam se pokládá jídlo, a nedotýkejte se jich, aby se na ně nedostaly bakterie.

Údržba.

Pokud často grilujete na plynovém grilu, budete se muset o gril poměrně hodně starat, abyste zajistili podmínky pro nejlepší kvalitu grilovaného jídla. Obvyklá údržba zahrnuje vyměňování plynové bomby, kontrolu připojení plynu a jeho vedení a výměnu briket vedoucích teplo.
Grily na dřevěné uhlí se snadno udržují. Pouze jednou za rok vyměníte rošt, možná dříve nebo později podle toho, jak často grilujete.
Když gril, ať už plynový nebo na uhlí, nepoužíváte, zakrývejte ho, abyste minimalizovali jeho nutnou údržbu.

Chuť a vzhled.

Plynový gril se skvěle hodí na přípravu choulostivých potravin, jako je zelenina nebo ovoce, ty však mohou z grilu na uhlí chutnat příliš kouřově. Když na něm připravujete maso, můžete použít kovové víko s otvory, a tím získat stejně skvělou chuť jako z grilu na uhlí.
Nezáleží na tom, jak budete na grilu na uhlí grilovat, vždy Vaše jídlo získá tu typickou kouřovou letní vůni.

Tipy a upozornění:

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Nevýhody elektrických grilů

Elektrické grily jsou k dostání v různých značkách a stylech a umožní Vám připravovat maso a jiné potraviny bez...
více…

Návod k propanovému grilu

Nic se nevyrovná chuti jídla připraveného na grilu. Existují různé typy grilů, avšak s grilem na propan se...
více…

Návod k elektrickému grilu

Elektrický gril se zahřívá zhruba stejně tak rychle jako propanový gril. Na rozdíl od něj však v něm nikdy nedojde...
více…

Mám do plynového grilu používat vyhřívací brikety ?

Mnoho lidí rádo používá plynový gril, protože se s ním snadno pracuje a je výkonný. Nepříjemnosti...
více…

Jak změnit plynový gril na gril na dřevěné uhlí

Plynový gril vytváří žár, na kterém je možné připravovat jídlo. Pokud si ale přejete, aby Vaše maso, drůbež...
více…

Jak zapálit gril na dřevěné uhlí

Zapálit dřevěné uhlí v grilu je velmi snadné, ale z nějakého důvodu to mnoho lidí vyvádí z míry. Bohužel i...
více…

Jak zapálit dřevěné uhlí bez zapalovací kapaliny

Grilování na dřevěném uhlí dává jídlu jedinečnou vůni. Zapalovací kapalina usnadňuje zapálení dřevěného...
více…

Jak vyčistit gril na dřevěné uhlí

Udržovat gril na dřevěné uhlí v dobrém stavu je snadné. Co budete potřebovat: hadry, drátěnku a...
více…

Jak vybírat plynový gril

Plynový gril přináší do vaření venku rychlost a pohodlí. Pouhým zmačknutím knoflíku takto může grilující...
více…

Jak vařit na vnitřním elektrickém grilu

Grilovat můžete nejen když je venku krásné počasí. Při nevlídném počasí získáte z vnitřního elektrického...
více…