Postup výroby zmrzliny
Výroba domácí zmrzliny je příjemná a výsledek chutný. I když zabere dost času, stojí to za to.
Co budete potřebovat:
-
šálek mléka
-
půl šálku cukru krystalu
-
2 šálky husté šlehačky
-
½-2 lžičky vanilkového extraktu
-
vzduchotěsnou mísu, nejlépe kovovou
-
elektrický mixér (ponorný)
Návod:
-
Mléko s cukrem smíchejte v míse ponorným elektrickým mixérem nastaveným na nízkou rychlost. Mixujte 1-2 minuty, dokud se cukr nerozpustí.
-
Vypnutým ponorným mixérem do směsi přimíchejte smetanu a vanilkový extrakt. Je potřeba je pouze smíchat, ne příliš našlehat.
-
Mísu dobře zavřete a dejte asi na hodinu do ledničky.
-
Vyjměte směs z ledničky a dejte ji asi na půl hodiny do mrazáku.
-
Vyjměte směs z mrazáku, otevřete vzduchotěsné víko a mixujte elektrickým mixérem dokud nebude krémová. Oškrabujte přitom stěny mísy.
-
Nádobu opět vzduchotěsně uzavřete a dejte asi na 40 minut do mrazáku.
-
Vyjměte směs z mrazáku, otevřete, a znovu mixujte elektrickým mixérem, dokud nebude krémová. Oškrabujte přitom stěny mísy.
-
Opakujte kroky 6-7 (zmrazit a mixovat) ještě třikrát. Celá příprava bude trvat něco přes 3 hodiny.
Tipy a upozornění:
-
Mixování zmrzliny mezi zmrazováním můžete vynechat, ale výsledkem bude tužší zmrzlina.
-
Můžete přidat vlastní příchutě a doplňky, ale ne dřív jak v posledním stádiu mixování a zmrazování, aby neklesly ke dnu. Skvělým doplňkem je mj. ovocná náplň do amerických koláčů.
-
Nikdy nejezte příliš velké množství zmrzliny, můžete onemocnět.
Autor: Lenka Kostková