Když používáte na uskladnění potravin vakuovací sáčky, potraviny si udrží svoji čerstvost a vůni mnohem déle než u jiných metod uskladnění.
Díky odstranění vzduchu vakuované balíčky zajistí, že si potraviny uchovají svoji strukturu, vzhled a chuť. Vakuovací sáčky můžete použít na řadu potravin, od sušených až po citlivé chlazené potraviny.
Vakuovačku můžete použít na vakuování masa nebo ryb před jejich uskladněním. Vakuování je také efektivní metodou, jak maso či ryby marinovat před dalším zpracováním. Syrové maso a marinádu vložte do vakuovacího sáčku. Jak vakuovačka odstraní ze sáčku všechen vzduch, póry masa se otevřou a marináda se vsákne do masa. Ve vakuovacích sáčcích můžete uskladnit syrové maso v mrazáku. Rozdělte maso na porce a jednotlivé porce vakuujte. Po vakuovém zabalení můžete velké kusy masa skladovat v mrazáku 2-3 roky, ryby 2 roky a mleté maso 1 rok.
Vakuovat můžete rovněž sýr, aby déle vydržel čerstvý. Vyjde Vás obvykle levněji, když sýr koupíte ve větším množství najednou. Doma ho pak rozdělte na menší porce, každou porci vakuujte v sáčku a uskladněte v ledničce. Protože sýr nebude vystaven vzduchu nebo vlhkosti, vydrží čerstvý mnohem déle. Když ho dáte ve vakuovaných sáčcích do ledničky, vydrží čerstvý 4-8 měsíců místo obvyklé doby 1-2 týdny.
Vakuovat můžete také pevné suché potraviny, když je budete chtít uskladnit na dlouhou dobu. Platí to i pro cukr a hnědý cukr, které na vzduchu obvykle ztvrdnou. Když je vakuově zabalíte, nebudou moct absorbovat vlhkost z okolí a jejich životnost se výrazně prodlouží. Vakuovat můžete také kávová zrna nebo mletou kávu, abyste je uchovali v nejvyšší čerstvosti. Při vakuování těchto suchých potravin je však důležité zajistit, aby se nedostaly do sváru, protože by ovlivnily jeho pevnost.
Vakuovačku můžete rovněž použít na uskladnění Vašeho svatebního dortu, aby Vám vydržel až do prvního výročí svatby. Čerstvý dort rozdělený na porce dejte do mrazáku, dokud nebude téměř úplně zmražený. Pak ho vyjměte a dejte do vakuovacích sáčků. Ty uložte zpátky do mrazáku, kde vydrží čerstvý celý příští rok.
Vakuovací sáčky můžete použít také kreativně. Například můžete najednou připravit velká jídla i menší svačiny a pak je rozdělené na jednotlivé porce uložit do vakuovacích sáčků. Můžete si takto dopředu nachystat rychlé snídaně. Připravte si obložené bagety nebo sendviče s různými náplněmi, např. se salámem, vejci, párkem nebo se sýrem, a pak je jednotlivě vakuujte. Sáčky skladujte v ledničce, a pouhým ohřátím si pak budete moct připravit rychlou snídani.
Autor: Lenka KostkováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu