Příprava chleba v domácí pekárně

Domácí pekárna je spotřebič, který Vám umožní si doma péct vlastní chleba bez použití trouby.

S domácí pekárnou budete mít ten luxus moct používat vlastní recepty na chleba místo standardních receptů, podle kterých se obvykle peče chléb ze supermarketu. Návod na používání domácí pekárny se může trochu lišit podle výrobce, ale většina domácích pekáren funguje stejných základním způsobem. Většina rozdílů v návodu bude způsobena konkrétním receptem, kterým se řídíte. Nejběžnější je recept na tradiční bílý chléb.

Co budete potřebovat:

  • šálek na odměřování
  • kávovou lžičku
  • 1 a 1/3 šálku vody
  • 4 lžičky másla
  • 2 lžičky soli
  • 4 šálky chlebové mouky
  • 4 lžičky sušeného mléka
  • 2 polévkové lžíce cukru
  • 2 lžičky rychle kynoucích kvasnic

Návod:

  1. Z domácí pekárny vyjměte pečicí nádobu.
  2. Do pečicí nádoby dejte 1 a 1/3 šálku vody, 4 lžičky másla, 4 šálky chlebové mouky, 2 polévkové lžíce cukru, 4 lžičky sušeného mléka a 2 lžičky soli. Nemíchejte je, pekárna to udělá za Vás.
  3. Do hromádky mouky udělejte prstem důlek a do něj nasypte dejte2 lžičky kvasnic. Dávejte přitom pozor, aby kvasnice nepřišly do styku s tekutými ingrediencemi.
  4. Vložte pečicí nádobu do pekárny.
  5. Zavřete dvířka pekárny a zapojte ji do zásuvky.
  6. Řiďte se manuálem k pekárně, protože tlačítka a volby se mohou lišit. Podle návodu v manuálu si zvolte barvu kůrky. Zmačknutím tlačítka pekárnu spusťte. Asi za 3 hodiny (podle modelu Vaší pekárny) se domácí pekárna vypne, až bude chleba hotový.
  7. Co nejdříve po upečení vyjměte chleba z pekárny, aby si uchoval čerstvost. 
Autor: Martina Dvořáková
 

comments powered by Disqus


Podobné články