Problémy při používání indukční varné desky

Indukční sporáky mají mnoho výhod oproti elektrickým sporákům, například úsporu energie.

Dále rychlost vaření a jednoduchost čištění, avšak mají i několik potenciálních nevýhod. Těch pár nedostatků ale můžete snadno překonat.

Materiál nádobí.

Jedním z největších nedostatků je, že musíte používat pouze nádobí obsahující železo, například nádobí z nerezové oceli nebo z litiny. Protože tyto kovy přitahují magnety, aktivují magnety v indukčním sporáku, díky čemuž sporák začne hřát. Pokud jsou nádoby z nerezové oceli nebo z litiny smaltované, budou i tak aktivovat indukční sporák. Technologie se v této oblasti stále vyvíjí, avšak zatím platí, že nádoby z hliníku, mědi nebo z varného skla nebudou na indukci fungovat. Zkontrolujte proto Vaše současné nádobí tak, že k němu přiložíte magnet a zjistíte, jestli k němu přilne.

Výpadek elektřiny.

Stejně jako elektrický sporák také indukční sporák bude nefunkční, pokud Vám přestane doma jít proud. Proti tomuto není imunní ani plynový sporák, když se přeruší dodávka plynu, ačkoli to není tak pravděpodobné. Lidé v oblastech, kde často bývají výpadky proudu, mívají záložní generátor, který umožní, aby mohli i v takovém případě používat indukční sporák.

Bez plamene.

Někteří kuchaři rádi používají plynový sporák, protože na něm lze připravit určitá jídla. Některá jídla je potřeba ožehnout nad otevřeným plamenem, čehož nelze dosáhnout na indukčním sporáku. Touto nevýhodou se však indukční sporáky neliší od tradičních elektrických sporáků.

Mylné předpoklady.

Je omylem si myslet, že indukční sporáky neposkytují dostatečné teplo. To může být způsobeno, pokud lidé používají nádoby neobsahující dostatečné množství železa, avšak jinak je prokázáno, že indukční sporáky jsou stejně výkonné jako nejkvalitnější plynové sporáky.
Dalším omylem je domněnka, že indukční sporáky poškozují zdraví zářením, a že fungují stejně jako mikrovlnky. Věda snadno vyvrátí tento názor, protože indukční sporáky používají magnety, materiály obsahující železo a odporové topení, zatímco mikrovlnky používají elektromagnetické záření.

Náš tip:

Prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat správný elektrický vařič

Autor: Martina Dvořáková
 

comments powered by Disqus


Podobné články