Rychlovarná konvice a konvice na sporák

Na rozdíl od konvic na sporák, které potřebují vnější zdroj tepla, aby se zahřály, mají rychlovarné konvice vlastní vestavěný zdroj tepla.

Jestli se Vám bude více hodit obyčejná nebo rychlovarná konvice, záleží na tom, kde a jak ji chcete používat.

Rychlovarná konvice.

Elektrickou konvici můžete použít kdekoli, kde je elektrická zásuvka. Zapojuje se kabelem a po spuštění zahřívá vodu prostřednictvím spirál, které jsou zabudované přímo do ní. Některé elektrické konvice mají speciální prvky, jako je automatické vypínání, které předchází tomu, aby se voda zbytečně dlouho vařila. Také mívají zabudovaný filtr, který při používání vody z kohoutku omezuje tvorbu usazenin.

Konvice na sporák.

Tradiční konvice potřebují sporák nebo jiný vnější zdroj tepla. V některých situacích mohou být užitečné, například při kempování, kde můžete mít sporák nebo oheň, ale ne elektřinu. Ačkoli se tyto konvice skládají ze stejných částí, z nádrže, hubice, držadla a pokličky, vyrábějí se v celé řadě tvarů a designů.

Která je lepší?

Pokud nevíte, jestli je pro Vás lepší elektrická nebo tradiční konvice, zvažte pár následujících věcí. Elektrická rychlovarná konvice je lépe přenosná než klasická, protože k ní potřebujete pouze elektrickou zásuvku a ne vnější zdroj tepla, díky čemuž je ideální pro lidi, co často cestují. Tradiční konvice zato funguje i bez elektřiny, pokud máte plynový sporák nebo otevřený oheň.

Další úvahy.

Elektrická konvice se obvykle skládá jen z jednoho kusu, ke kterému je připojený kabel. Ten se Vám může připlést při nalévání horké vody a navíc není kvůli němu možné konvici čistit ponořením do vody. Tradiční konvice však nemá žádný kabel a můžete ji umývat jako kterékoli jiné nádobí. Při ohřívání vody se však rozpálí, kvůli čemuž může být obtížné z ní pak nalévat vodu nebo sundat pokličku.

Náš tip:

Prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat správnou rychlovarnou konvici

Autor: Lenka Kostková
 

comments powered by Disqus


Podobné články