Mixéry mohou působit při sekání oříšků, při výrobě hrachové kaše nebo při míchání vajec jako kouzelné stroje, jejich součásti jsou však zcela jednoduché.
Když budete znát tyto součásti, pomůže Vám to při řešení problémů s mixérem nebo při kupování náhradních dílů.
Víko k nádobě mixéru obvykle bývá z gumy a často ve středu má otvor přikrytý menším víčkem. Toto víčko se dá vyjmout a přidávat do nádoby další ingredience, aniž by bylo nutné otvírat celé víko.
Do nádoby mixéru se dávají suroviny, které chcete mixovat. Nádoby se vyrábějí ze skla nebo z plastu a bývají přikryté víkem. Připevňují se základnou nádoby k základně mixéru.
Tato kruhová součást se zespodu dává pod nádobu. Na ni se umístí čepele a po zašroubování se nasadí na základu mixéru s motorem.
Čepele mixéru se obvykle vyrábějí z nerezové oceli a skládají se ze dvou nebo více hrotů spojených uprostřed. Prostřednictvím otáčení se kolem své osy mixují suroviny. Aby kolem čepelí neprosakovala tekutina, pokládá se na ně gumový kroužek – těsnění, který se upevňuje mezi ně a spodek nádoby.
Základna mixéru je jeho mechanickým srdcem a obsahuje motor, který pohání čepele. Do základny se usazuje nádoba a na ní jsou tlačítka, kterými se ovládá rychlost a požadovaný typ mixování.
Autor: Martina DvořákováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu