Tipy a triky při používání vakuovačky na potraviny

Vakuovačky na potraviny jsou malé přístroje, které pomáhají udržet potraviny déle čerstvé. Poté, co potraviny vložíte do vakuovacích sáčků nebo nádob, vakuovačka z nich odsaje vzduch a uzavře je.

Vytváří tím kompaktní balíčky, které lze lépe uskladnit v ledničce nebo v mrazáku. Vakuované potraviny můžete později připravit tak, že je buď vyjmete z obalu a tepelně zpracujete, nebo je můžete ohřívat přímo v obalu, čemuž se říká metoda sous vide. Většina vakuovaček má snadné použití, avšak když se naučíte následujících pár tipů a triků, bude pro Vás vakuování potravin ještě snadnější.

Při vakuování tekutin používejte papírové utěrky

Vakuování sáčků obsahujících kromě pevného podílu i tekutiny bývá problematické. Některé vakuovačky by odsály ze sáčku se vzduchem i tekutinu, což by mělo za následek suché potraviny a nepravidelné uzavření sáčku. Když do horní části sáčku před uzavřením vložíte složenou papírovou utěrku, ta vsaje část tekutiny a sáček budete moct uzavřít pravidelně. To platí především pro maso se šťávou nebo pro šťavnaté ovoce. Polévky, dušená jídla a jiné tekuté potraviny se lépe vakuují v nádobě.

Vakuování sypkých potravin

Vakuování sypkých potravin, jako je mouka, cukr a jiné lehké práškové potraviny, bývá ošemetné. Tlak při odsávání vzduchu z obalu by mohl kromě něj odsát i samotný materiál.  Zrníčka mouky nebo cukru se mohou zachytit ve sváru a vytvořit v něm slabá místa. Abyste tomuto předešli, před uzavřením do práškové potraviny zatlačte držadlo lžíce nebo vidličky, čímž utvoříte vzduchový kanál, anebo vložte nahoru do vakuovací nádoby kávový filtr, který zachytí částečky, které by jinak odletěly. Sypké potraviny nejlépe vakuujte do nádob, protože při vakuování do sáčků bývá značný nepořádek.

Potraviny nejdříve zabalte

Maso, sýry a jiné aromatické nebo mastné potraviny zabalte nejprve do plastové fólie a pak je teprve vložte do vakuovacího sáčku. Tím zabráníte, aby neznečistily sáček, což Vám pak usnadní opakované použití sáčků bez toho, abyste je museli umývat.

Maso a tekuté potraviny zmrazte dopředu

Další možností u tekutých potravin je dopředu je před vakuováním zmrazit. Vakuovačka pak bude s kusy zmražené tekutiny pracovat jakoby to byly pevné kusy, čímž se zmenší riziko špatného uzavření. Také je vhodné maso dopředu zmrazit rozdělené na jednotlivé porce, protože pak nebudete muset rozmrazovat celý velký kus masa, abyste z něj odřízli část. Buďte opatrní při zmrazování masa s ostrými vyčnívajícími kostmi, protože mohou vakuovací sáček propíchnout.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Výhody a nevýhody vakuování potravin

Vakuovým zabalením z potravin odstraníte vzduch, čímž předejdete jejich oxidaci a znehodnocení. Je to skvělá...
více…

Jakým způsobem vakuové balení chrání potraviny?

Vliv vakuového balení na potraviny Vakuování pomáhá konzervovat potraviny tak, že se při něm odstraňuje vzduch...
více…

Jak funguje vakuovačka?

Odstraňování vzduchu z vakuovacího sáčku. Když vložíte potravinu do vakuovacího sáčku a sáček dáte do...
více…

Jak vakuovat zeleninu II.

Vakuované potraviny vydrží déle čerstvé, protože byl před uzavřením z balíčku odstraněn vzduch. Vzduchotěsné...
více…

Návod k vakuovačce II.

Elektrická vakuovačka odstraňuje vzduch z vakuovacích sáčků nebo nádob, čímž prodlužuje životnost potravinám...
více…

Jak vakuovat maso do mrazáku

Kyslík není přítelem masa, dokonce ani v mrazáku, kde může způsobit poškození masa mrazem nebo kde maso může...
více…

Jak opravit vakuovačku

Vakuovačkou odstraníte kyslík a vlhkost ze sáčků s potravinami, čímž je ochráníte před ztrátou vůně a...
více…

Návod k elektrické vakuovačce

Elektrické vakuovačky vakuově balí potraviny do fólie, díky čemuž tyto potraviny vydrží dvakrát až třikrát tak...
více…

Jak kupovat vakuovačku

Vakuovačka funguje tak, že odstraňuje vzduch, který potraviny obklopuje. Tím potraviny vydrží mnohem déle čerstvé...
více…

Jak vakuovat potraviny do mrazáku

Vakuování je nejlepším způsobem, jak potraviny v mrazáku uchovat čerstvé. Protože se ze sáčku odsaje veškerý...
více…