Tipy a triky při používání vakuovačky na potraviny

Vakuovačky na potraviny jsou malé přístroje, které pomáhají udržet potraviny déle čerstvé. Poté, co potraviny vložíte do vakuovacích sáčků nebo nádob, vakuovačka z nich odsaje vzduch a uzavře je.

Vytváří tím kompaktní balíčky, které lze lépe uskladnit v ledničce nebo v mrazáku. Vakuované potraviny můžete později připravit tak, že je buď vyjmete z obalu a tepelně zpracujete, nebo je můžete ohřívat přímo v obalu, čemuž se říká metoda sous vide. Většina vakuovaček má snadné použití, avšak když se naučíte následujících pár tipů a triků, bude pro Vás vakuování potravin ještě snadnější.

Při vakuování tekutin používejte papírové utěrky

Vakuování sáčků obsahujících kromě pevného podílu i tekutiny bývá problematické. Některé vakuovačky by odsály ze sáčku se vzduchem i tekutinu, což by mělo za následek suché potraviny a nepravidelné uzavření sáčku. Když do horní části sáčku před uzavřením vložíte složenou papírovou utěrku, ta vsaje část tekutiny a sáček budete moct uzavřít pravidelně. To platí především pro maso se šťávou nebo pro šťavnaté ovoce. Polévky, dušená jídla a jiné tekuté potraviny se lépe vakuují v nádobě.

Vakuování sypkých potravin

Vakuování sypkých potravin, jako je mouka, cukr a jiné lehké práškové potraviny, bývá ošemetné. Tlak při odsávání vzduchu z obalu by mohl kromě něj odsát i samotný materiál.  Zrníčka mouky nebo cukru se mohou zachytit ve sváru a vytvořit v něm slabá místa. Abyste tomuto předešli, před uzavřením do práškové potraviny zatlačte držadlo lžíce nebo vidličky, čímž utvoříte vzduchový kanál, anebo vložte nahoru do vakuovací nádoby kávový filtr, který zachytí částečky, které by jinak odletěly. Sypké potraviny nejlépe vakuujte do nádob, protože při vakuování do sáčků bývá značný nepořádek.

Potraviny nejdříve zabalte

Maso, sýry a jiné aromatické nebo mastné potraviny zabalte nejprve do plastové fólie a pak je teprve vložte do vakuovacího sáčku. Tím zabráníte, aby neznečistily sáček, což Vám pak usnadní opakované použití sáčků bez toho, abyste je museli umývat.

Maso a tekuté potraviny zmrazte dopředu

Další možností u tekutých potravin je dopředu je před vakuováním zmrazit. Vakuovačka pak bude s kusy zmražené tekutiny pracovat jakoby to byly pevné kusy, čímž se zmenší riziko špatného uzavření. Také je vhodné maso dopředu zmrazit rozdělené na jednotlivé porce, protože pak nebudete muset rozmrazovat celý velký kus masa, abyste z něj odřízli část. Buďte opatrní při zmrazování masa s ostrými vyčnívajícími kostmi, protože mohou vakuovací sáček propíchnout.

Autor: Lenka Kostková
 

comments powered by Disqus


Podobné články