Tipy na čištění grilu

Grily využívají uhlí, dřevo nebo plyn při přípravě masa na akcích venku. Jsou obzvláště populární během letních měsíců, kdy lidem umožňují se těšit z dobrého jídla i z počasí zároveň.

Na grilu se však v průběhu času usazuje špína, mastnota a zbytky jídla. To snižuje výkon grilu a zanechává chuť spáleniny na dalším jídle, které na něm budete připravovat. Těchto usazenin se můžete zbavit následováním základních tipů na čištění grilu.

Olej.

Prevence je často lepší než léčba i v případě čištění grilu. Usazeninám všeho druhu můžete obvykle zabránit nanesením oleje na rošt předtím, než začnete grilovat. Rostlinný olej omezí přichytávání jídla k roštu, díky čemuž se pak po skončení vaření snadněji uklízí.

Drhnutí.

Pokud usazeniny na grilu uschly a nedají se odstranit, vydrhněte rošt silně drátěným kartáčem na grily. Pro dosažení optimálních výsledků ho vydrhněte před i po grilování. Na odrhnutí roštu můžete také použít kámen na gril, který se podobá pemze a má držadlo. Je dostatečně měkký na to, aby se přizpůsobil tvaru roštu.

Namočení.

Staré metody někdy bývají stejně efektivní jako zarputilé drhnutí. Postavte rošt do horké vody s prostředkem na mytí nádobí, aby se uvolnily usazené zbytky jídla. Nechejte ho se namáčet asi 20 minut a pak ho otřete houbou.

Čištění párou.

Parní čističe jsou praktické na čištění špíny z různých povrchů včetně grilů. Když parní čistič naplníte vodou, podržte ho asi 30 sekund nad částí grilem. Horká pára tím uvolní z grilu připálené zbytky jídla. Pak ho vydrhněte drátěným kartáčem a přesuňte se k dalšímu úseku grilu. Celý gril pak po vyčištění opláchněte zahradní hadicí.

Tipy a upozornění:

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Nevýhody elektrických grilů

Elektrické grily jsou k dostání v různých značkách a stylech a umožní Vám připravovat maso a jiné potraviny bez...
více…

Návod k propanovému grilu

Nic se nevyrovná chuti jídla připraveného na grilu. Existují různé typy grilů, avšak s grilem na propan se...
více…

Návod k elektrickému grilu

Elektrický gril se zahřívá zhruba stejně tak rychle jako propanový gril. Na rozdíl od něj však v něm nikdy nedojde...
více…

Mám do plynového grilu používat vyhřívací brikety ?

Mnoho lidí rádo používá plynový gril, protože se s ním snadno pracuje a je výkonný. Nepříjemnosti...
více…

Jak změnit plynový gril na gril na dřevěné uhlí

Plynový gril vytváří žár, na kterém je možné připravovat jídlo. Pokud si ale přejete, aby Vaše maso, drůbež...
více…

Jak zapálit gril na dřevěné uhlí

Zapálit dřevěné uhlí v grilu je velmi snadné, ale z nějakého důvodu to mnoho lidí vyvádí z míry. Bohužel i...
více…

Jak zapálit dřevěné uhlí bez zapalovací kapaliny

Grilování na dřevěném uhlí dává jídlu jedinečnou vůni. Zapalovací kapalina usnadňuje zapálení dřevěného...
více…

Jak vyčistit gril na dřevěné uhlí

Udržovat gril na dřevěné uhlí v dobrém stavu je snadné. Co budete potřebovat: hadry, drátěnku a...
více…

Jak vybírat plynový gril

Plynový gril přináší do vaření venku rychlost a pohodlí. Pouhým zmačknutím knoflíku takto může grilující...
více…

Jak vařit na vnitřním elektrickém grilu

Grilovat můžete nejen když je venku krásné počasí. Při nevlídném počasí získáte z vnitřního elektrického...
více…