Lidé nadšení do grilování vědí, že grilování na dřevěném uhlí dává jídlu lepší vůni než grilování na plynovém grilu.
Grilování na dřevěném uhlí zabere více času a je obtížnější, avšak mnozí potvrzují, že výsledná vůně a chuť stojí za tu námahu. S trochou praxe může grilování na dřevěném uhlí zvládnout každý.
Dřevěné uhlí se prodává ve dvou formách: ve tvarovaných briketách nebo v přírodních kouscích. Brikety hoří rovnoměrněji, některé však obsahují pojiva, která ovlivňují kvalitu hoření. Obvykle také obsahují ropné produkty, které pomáhají při zapalování, avšak produkují výpary, které mají vliv na vůni jídla.
Přírodní kousky dřevěného uhlí se vyrábějí částečným spálením dřeva při vysoké teplotě. Odpaří se přitom voda, plyny a dehet a zůstane pouze uhlíkové dřevěné uhlí. Profesionální kuchaři dávají přednost přírodním kouskům dřevěného uhlí před briketami. Důvodem je, že nevydávají žádné vedlejší pachy a při hoření hřejí více než brikety.
Nejjednodušším způsobem, jak zapálit dřevěné uhlí, je pomocí zapalovací kapaliny, ale mnoho lidí se jí kvůli pachu raději vyhýbá. Elektrický zapalovač také odvede dobrou práci, ale jednoduchý komínový podpalovač je při zapalování dřevěného uhlí velmi efektivní.
Komínový podpalovač má dvě oddělení. Do spodního oddělení dejte zmačkané noviny a postavte podpalovač na gril. Horní oddělení naplňte dřevěným uhlím a noviny dole zapalte dlouhou zápalkou. Hořící noviny zapálí dřevěné uhlí. Počkejte 20-30 minut, až se dřevěné uhlí rozhoří a získá grilovací teplotu.
Brikety jsou připravené ke grilování, když je pokryje šedá vrstva popela. Přírodní kousky uhlí jsou připravené, když kolem nich prohořívají malé plamínky. Chraňte si ruce ochrannými rukavicemi a rozhoďte uhlí na mřížku naspodu grilu. Rozprostřete uhlí na mřížce do rovnoměrné vrstvy. Pokud chcete mít horkou a chladnou zónu, nahromaďte více uhlí na jedné straně grilu.
Teplotu grilu můžete ovládat několika způsoby. Když chcete teplotu zvýšit, shrábněte uhlí k sobě, přidejte další uhlí a snižte rošt. Otevřete větrací otvory naspodu grilu, abyste tím zlepšili proudění vzduchu v grilu. Uhlí také můžete rozdmýchat.
Když chcete snížit teplotu, rozhrňte kousky uhlí od sebe, aby se tak tak dotýkaly, nebo zvedněte rošt. Částečně zakryjte větrací otvory, abyste omezili přívod kyslíku k uhlí. Nezavírejte však větrací otvory úplně, pokud bude gril přikrytý víkem, protože by oheň kvůli nedostatku kyslíku mohl úplně vyhasnout.
Když bude oheň hořet nízko, nezapomínejte přikládat další uhlí. Přidejte ho dřív, než to bude nutné, protože bude trvat dalších 20-30 minut, než se zcela vznítí.
Čistěte gril tvrdým drátěným kartáčem před i po každém použití. Setřete víko a postranní odkládací plochy horkou vodou s čisticím prostředkem. Až vychladne, vyjměte rošt a mřížku na uhlí a vyberte popel ze dna grilu. Zkontrolujte, jestli se někde v grilu neobjevila rez nebo jiná koroze. Bílé skvrny nebo korozi odstraňte octem s vodou ve stejném poměru. Skladujte gril pod střechou, aby nezrezivěl.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu