Tipy na vakuování II.

Pomocí vakuovačky můžete jídlo uchovat delší dobu než v běžných mrazicích sáčcích. Vakuovačka z balíčku odstraní vzduch, který způsobuje oxidaci a zkázu potravin.

Speciální sáčky do vakuovačky jsou sice dražší než tradiční mrazicí sáčky, přesto s nimi však ušetříte. Když z nich vakuovačkou odsajete vzduch, zabráníte tím poškození potravin mrazem a jejich nepoživatelnosti. Přestože některé potraviny nejsou po zmražení tak chutné, např. kysaná smetana, většina potravin se tímto způsobem dobře uchová, a to včetně tekutin.

Kontrola velikosti porcí

Ať už připravíte zapečené jídlo nebo sekanou, pomocí vakuovačky z nich můžete nachystat přesně velké porce. Ty pak budete moct rozmrazit a ohřát, když nebudete mít čas nebo chuť vařit, a když byste jinak sáhli po nezdravých instantních potravinách. Zmrazení jednotlivých porcí jídla se obzvlášť hodí, pokud se snažíte zhubnout dietou, protože po zvážení porce můžete snadno spočítat jeho kalorickou hodnotu.

Ušetříte místo v kuchyni

Vakuovačka neslouží pouze k přípravě potravin na zmrazování. Pokud máte malou kuchyni, vakuovačka Vám pomůže ušetřit místo ve spíži. Pevné nerozmačkatelné potraviny vyjměte z jejich obalů, ale nezapomeňte si schovat návody na přípravu. Pomocí vakuovačky z nich uděláte kompaktní balíčky, které nakonec popíšete.

Dávejte pozor, aby tekutiny vakuovačku nezničily

Potraviny obsahující tekutiny, např. maso nebo ryby, mohou zničit vakuovací mechanismus, pokud by se do něj dostala tekutina. Abyste tomu předešli, složte papírový ubrousek do úzkého pruhu, který vložíte do sáčku pod místo, kde ho budete svařovat. Ubrousek odsaje tekutinu, takže můžete přistoupit k vakuování. Sáček budete muset vakuovat i s ubrouskem uvnitř, a když ho pak rozmrazíte, uřízněte ho pod okrajem papírového ubrousku uvnitř. Potraviny i vakuovačka tak zůstanou v bezpečí.

Uchovejte stříbrné příbory zářivé

Vzduch způsobuje oxidaci potravin i kovů jako je stříbro. Nutnosti leštit stříbrné příbory před i po oslavě můžete předejít tak, že je před uskladněním vakuujete. Po vyleštění rozdělte příbory podle typu (lžíce, vidličky, nože atd.), a pak je společně vakuovačkou zabalte. Když budete chtít příště při slavnostním obědě zapůsobit na hosty rodinným stříbrem, budete mít výhodu, že je nebudete muset nejprve leštit.

Autor: Lenka Kostková
 

comments powered by Disqus


Podobné články