Hlavním účelem vakuování potravin je, aby při uskladnění déle vydržely. Zbytky jídla vydrží ve vakuovaných sáčcích v mrazáku celé měsíce.
Když přijdou potraviny do styku se vzduchem, kazí se rychleji, ale když z nich vakuovačkou odstraníte vzduch, prodloužíte jejich životnost. Při vakuování můžete použít mnoho tipů a triků, které Vám ušetří čas i peníze.
Když budete kupovat sáčky do vakuovačky, místo hotových sáčků si kupte raději roli. Z velké role můžete odříznout sáček o přesné velikosti a délce, jakou potřebujete, aniž byste přitom plýtvali materiálem.
Před vakuováním potraviny nejprve zabalte do potravinářské fólie a pak je teprve vložte do vakuovacích sáčků. Díky tomu budete moct sáčky znovu použít, aniž byste je museli umývat. Sáčky můžete použít opakovaně, čímž ušetříte peníze. Pokud v supermarketu nakoupíte maso, dejte ho nejprve zmrazit a pak ho teprve vakuujte. Čím menší je vakuovaný sáček, tím rychleji pak roztaje.
Pokud chcete vakuovat zbylé polévky nebo jiné tekutiny, dejte je nejprve v plastovém uzavíratelném sáčku zmrazit. Jednotlivé sáčky proložte kartonem z krabice, aby se zmrazily ploché, a tím pak v mrazáku zabíraly méně místa. Až budou tekutiny zmrzlé, můžete je vakuovat.
Vakuování můžete použít i na ochranu cenných dokumentů. Vakuovat můžete pasy, rodné listy, oddací listy a další důležité dokumenty. Tím je ochráníte před event. politím nebo jiným znečištěním.
Zahrádkáři používají vakuovačku každým rokem na vakuování semen. Když ze zahrádky shromažďujete semena, která chcete zasít příští rok, vakuovačka Vám přitom ideálně poslouží. Semena dejte do sáčku a vakuujte je. Tím je uchováte čerstvá a ochráníte je před plísněmi, politím nebo přílišným vyschnutím.
Některé vakuovačky mají nástavec umožňující vakuovat k tomu určené nádoby. Můžete je použít na suché fazole, těstoviny, rýži, suroviny na pečení, mletou kávu nebo čaj v pytlících, takže je uchováte čerstvé. Vakuovací víčka přitom vždy musí být nová a nepoužitá, jinak by správně netěsnila. Vakuovací nádoby můžete použít také na tekutiny, např. polévky nebo dušená jídla, která pak uložíte do mrazáku.
Autor: Lenka KostkováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu