Tipy na vakuové balení potravin

Vakuové balení je způsob balení, kdy potraviny vložíte do plastové kapsy, ze které pak odstraníte většinu vzduchu, a kterou následně uzavřete svařením.

Ve většině případů je to právě vzduch, co způsobuje kažení potravin, a to i když jsou v ledničce v uzavřených obalech. Vakuové balení pomáhá jídlu déle vydržet čerstvé, není však náhradou za zmrazování. Po zabalení proto dejte zmrazit potraviny, které to vyžadují.

Příprava

Před uzavřením do vakuového obalu můžete potraviny nakrájet nebo jinak připravit pro příští použití. Potraviny důkladně očistěte, ale nedotýkejte se jich přitom rukama. Měli byste s nimi pracovat čistými pomůckami, jako jsou kleště na potraviny nebo servírovací vidličky. Pokud byste s potravinami manipulovali rukama, mohly by se na ně dostat bakterie nebo jiné znečištění, které by se pak začalo rychle šířit, jakmile byste potravinu znovu vystavili vzduchu. Obětujte čas i námahu, abyste s potravinami, které budete vakuovat, pracovali v co největší čistotě, a ujistěte se, že je čisté i místo, na kterém pracujete.

Uzavírání

Před použitím vakuovačky si nezapomeňte přečíst návod výrobce. Nastavte tlačítkem „typ potraviny“ „suchou“ nebo „mokrou“ podle toho, jaký typ potraviny vakuujete.
Kolem potraviny nechejte několik centimetrů prázdného obalu. Tím umožníte, aby obal potravinu zcela obklopil a uzavřel, až z něj odstraníte vzduch; potravina se Vám později také bude z obalu snadněji vyndávat.
Na balení vždy nalepte štítek s údaji, o jakou potravinu se jedná, a s datem balení. I vakuově balené potraviny se mohou zkazit, proto se snažte při vaření používat potraviny s nejstarším datem. Ovoce a zeleninu zmrazte předtím, než je vakuově zabalíte, čímž déle uchováte jejich čerstvost.

Údržba

Vakuovačku po každém použití vyčistěte a osušte utěrkou, aby se ve zbytcích vody nezačaly množit bakterie. Sáčky nepřeplňujte, protože to by mohlo způsobit, že se malé částečky usadí ve vakuovačce a poškodí ji.
Po každém použití a před uskladněním z vakuovačky odstraňte veškeré tekuté i pevné zbytky.  

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Výhody a nevýhody vakuování potravin

Vakuovým zabalením z potravin odstraníte vzduch, čímž předejdete jejich oxidaci a znehodnocení. Je to skvělá...
více…

Jakým způsobem vakuové balení chrání potraviny?

Vliv vakuového balení na potraviny Vakuování pomáhá konzervovat potraviny tak, že se při něm odstraňuje vzduch...
více…

Jak funguje vakuovačka?

Odstraňování vzduchu z vakuovacího sáčku. Když vložíte potravinu do vakuovacího sáčku a sáček dáte do...
více…

Jak vakuovat zeleninu II.

Vakuované potraviny vydrží déle čerstvé, protože byl před uzavřením z balíčku odstraněn vzduch. Vzduchotěsné...
více…

Návod k vakuovačce II.

Elektrická vakuovačka odstraňuje vzduch z vakuovacích sáčků nebo nádob, čímž prodlužuje životnost potravinám...
více…

Jak vakuovat maso do mrazáku

Kyslík není přítelem masa, dokonce ani v mrazáku, kde může způsobit poškození masa mrazem nebo kde maso může...
více…

Jak opravit vakuovačku

Vakuovačkou odstraníte kyslík a vlhkost ze sáčků s potravinami, čímž je ochráníte před ztrátou vůně a...
více…

Návod k elektrické vakuovačce

Elektrické vakuovačky vakuově balí potraviny do fólie, díky čemuž tyto potraviny vydrží dvakrát až třikrát tak...
více…

Jak kupovat vakuovačku

Vakuovačka funguje tak, že odstraňuje vzduch, který potraviny obklopuje. Tím potraviny vydrží mnohem déle čerstvé...
více…

Jak vakuovat potraviny do mrazáku

Vakuování je nejlepším způsobem, jak potraviny v mrazáku uchovat čerstvé. Protože se ze sáčku odsaje veškerý...
více…