Domácí pekárna je skvělý pomocník pro toho, kdo chce jíst zdravě a přitom ušetřit peníze. Díky ní je příprava domácího chleba mnohem snadnější.
Mnohé domácí pekárny mají program míchání a hnětení, které při přípravě čerstvého chleba vyžadují tolik času a únavné práce.
Kvasnice jsou při přípravě chleba jednou z nejdůležitějších ingrediencí. Musíte je však používat opatrně. Pro použití v domácí pekárně jsou nejvhodnější speciální kvasnice do domácích pekáren, kterým se také říká rychle kynoucí kvasnice. Kvasnice do domácích pekáren se liší od obyčejných aktivních sušených kvasnic tím, že mají jemnější částice, které umožňují jejich rychlejší aktivaci a tím i kynutí těsta. Neotevřené balení vydrží při pokojové teplotě až rok. Otevřené balení však vydrží rok, pokud je zmražené, nebo půl roku, pokud je v ledničce.
Abyste v domácí pekárně dosáhli nejlepšího výsledku, použijte půl kávové lžičky sušených kvasnic na každý šálek mouky.
Teplota je rovněž velmi důležitou složkou při přípravě chleba. Práci byste měli začínat se surovinami, které mají pokojovou teplotu. Můžete je i zahřát v mikrovlnce, aby byly trochu teplejší. Potom pekárnu předehřejte na 200 °C. Když dáte suroviny péct do trouby, pravidelně je kontrolujte teploměrem na pečení. Když bochník dosáhne 93-100 °C, je hotový. Všeobecně platí, že půl kilogramu chleba vyžaduje dobu pečení asi 20-25 minut.
Existují dva typy domácích pekáren: automatické domácí pekárny a standardní domácí pekárny. Rozdíl mezi nimi spočívá v tom, že automatickou pekárnu můžete naprogramovat, aby přidávala další ingredience ve stanovený čas, do standardních pekáren však musíte všechny ingredience přidávat ručně.
Pokud s pečením chleba začínáte, je pro Vás důležité získat pojem o množství těsta, které připravíte na jedno míchání. Domácí pekárny mívají různé velikosti. Některé se hodí na pečení půlkilogramových bochníků, zatímco jiné na pečení kilogramových. Proto je dobré se předem ujistit, že pekárna bez obtíží zvládne množství těsta, které použijete.
Pokud chcete připravit zdravý chléb, smíchejte celozrnnou mouku a bílou mouku. Přidáním celozrnné mouky dodáte chlebu vlákninu a živiny.
Kromě toho je důležitá struktura chlebové směsi, podle které poznáte, jestli máte potřebnou konzistenci na dobrý chléb. Když pekárna skončí s mícháním surovin, podívejte se do ní, jestli je směs trochu lepivá. Pokud je směs příliš řídká, chléb nebude správně držet pohromadě, a pokud je příliš suchá, bude chleba tvrdý. Abyste spravili konzistenci těsta, přidejte do něj vodu nebo mouku, až dosáhnete správné hustoty.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu